CRBC u problemu: Nema radnika za gradnju Pelješkog mosta

Podijeli

Prvi radovi na gradnji Pelješkog mosta mogu se očekivati sredinom jula, najavio je u ponedjeljak na HRT-u ministar saobraćaja, Oleg Butković.

Izvođač radova na mostu, kineski China Road and Bridge Corporation (CRBC), koji grsdi i autoput u Crnoj Gori, još je početkom juna oglasio potrebu za 11 radnika građevinske struke, uglavnom visoke stručne spreme diplomiranih inženjera s mjestom rada u Komarnoj. To je, zapravo, prvi konkretan korak prema početku radova na gradilištima pelješkog mosta u Komarnoj i Brijesti, piše Slobodna Dalmacija.

Ima li građevinskih radnika na hrvatskom jugu za ovaj prvi oglas na gradilištu Pelješkog mosta? Slobodna Dalmacija neslužbeno saznaje da nema.

Na berzi rada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema nijednog građevinskog inženjera, što opet ne mora značiti da kineski izvođač u ovoj fazi neće naći željene radnike ako ih privuče dobrim platama i stimulacijama. Moguće da će dio građevinskih stručnjaka doći s kontinenta, a dio i iz susjednih zemalja, pa čak i iz Kine.

U ovome šansu vide vlasnici objekata u dolini Neretve i Neumu jer brojne radnike koji budu radili na mostu treba negdje i smjestiti.

Navodno su se Kinezi interesovali za neke zgrade u Opuzenu i okolini. Ipak, prema svemu sudeći, most koji će spojiti hrvatski sjever i jug gradiće radnici iz zemlja u okruženju, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer u Hrvatskoj trenutno nedostaje nekoliko hiljada građevinara, saznaje splitski list od Domagoja Ferdebara, glavnog sekretara u Sindikatu graditeljstva Hrvatske.

“Za 2018. građevina je dobila 9000 dozvola za uvoz radne snage. To još nije iskorišćeno, pa bi se u toj kvoti mogli naći i strani radnici na gradilištu u Komarni”, kaže Ferdebar.