Srbija za tri godine izgradila 200 km autoputeva

Podijeli

Potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas Dan putara i istakla da je zadovoljna rezultatima, jer je u posljednje tri godine izgrađeno 200 kilometara auto-puteva.

S obzirom da je vizija Srbije povezivanje sa regionom, Evropom i svetom, kaže Mihajlović, navodi da svaki novoizgrađeni put i most približavaju tom cilju, ali da on ne može biti ostvaren bez putara.

“Poslije 30 godina, do kraja 2018. imaćemo kompletno gotov Koridor 10, kao i dionicu Koridora 11 od Obrenovca do Preljine”, navela je Mihajlović u čestitki putarima.

Dodaje da na tome država neće stati, već će time započeti “nova era investicija u infrastrukturi”.

“Sljedeće godine krenućemo u izgradnju Moravskog koridora, dionice Koridora 11 od Preljine do Požege (dio autoputa prema Crnoj Gori, prim. Investitor.me), kao i „auto-puta mira“ Niš-Merdare-Priština. S našim kineskim partnerima pregovaramo i o izgradnji Fruškogorskog koridora, auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice”, ističe ministrka.

Prema njenim riječima, Srbija se može pohvaliti činjenicom da će do kraja godine u odnosu na 2014. proći skoro 20 miliona vozila više.

“To za nas dalje znači i nove fabrike, radnje i benzinske pumpe kraj auto-puta, kao i veće prihode od naplate putarina, što će nam koristiti za kvalitetnije održavanje puteva i više posla za vas”, poručila je ministarka putarima.

Najavila je da putare čeka još puno posla i istakla da je važno da se putarska preduzeća udružuju, osavremenjuju svoje poslovanje, prate trendove u savremenim tehnologijama, nadmeću se za poslove i, kad ih dobiju, da radovi budu izvedeni u roku i kvalitetno.

“Država je tu da stvara uslove – donijeli smo novi Zakon o putevima, usvojili izmjene i dopune Zakona o prevozu putnika i prevozu tereta, zakonski omogućili da se auto-putevima kroz Srbiju vozi 130 km na sat. I sve to s ciljem da saobraćaj u Srbiji bude efikasniji i bezbjedniji, a naši putevi grade i održavaju u skladu sa svetskim standardima”, podvukla je Mihajlović.

Ministarka je poželjela putarima da i u narednim godinama ostvare dobre rezultate, prenosi Tanjug.