Urušavanje životnog standarda: Cijene stalno rastu a plate stagniraju

Podijeli

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa već godinama u Crnoj Gori iznosi oko 500 eura i ne bilježi se njen značajniji rast.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić i predstavnici Unije slobodnih sindikata USSCG smatraju daje u pitanju negativan trend, koji za posljedicu ima kontinuirano urušavanje standarda zaposlenih i građana.

“Rast cijena proizvoda i usluga ne prati i rast zarada, te na taj način, iz dana u dan, pada kupovna moć stanovništva”, kazali su iz USSCG Pobjedi.

Pobjedini sagovornici upozoravaju da iako Crna Gora bilježi posljednjih godina ekonomski rast, to se ne reflektuje na povećanje zarada. I posljednji podaci pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosila 4,5 odsto.

“Način kako su zarade limitirane poznat je samo Vladi i ministrima koji kreiraju politiku zarada. Rast BDP obično ima pozitivne rezultate na zarade, no kod nas to nije slučaj”, rekao je Lekić.

On je upozorio da kod politike zarada zaposlenih u javnom sektoru nema planiranih povećanja, koja prate rast BDP ili nekih drugih parametara.

“Preduslovi za povećanje plata su odavno ispunjeni, ali to očigledno nije prioritet. Kada pogledamo koliko su zarade rasle u posljednjih pet godina, vidimo da tu nema pomaka, što znači da je kupovna moć u stalnom padu”, dodao je Lekić.

Sindikalci smatraju da je dobro što u Crnoj Gori imamo trend rasta BDP-a, ali navode da taj trend mora da prati i rast standarda zaposlenih i građana.

“Logičan i očekivani efekat je kada više proizvodite, više i prihodujete, kako na nacionalnom tako i na ličnom nivou. Na žalost, to već odavno nije slučaj kod nas i pored zvaničnog rasta BDP-a nama rastu javni dugovi, pa opet nema prostora za očekivano povećanje zarada”, naveli su predstavnici USSCG.

Predstavnici ove sindikalne organizacije poručuju da minimalna zarada mora da se poveća i da za to postoji više razloga.

I Lekić smatra da bi se minimalna zarada trebala povećati, prvenstveno iz razloga što, kako tvrdi, veliki broj privrednih subjekata isplaćuje minimalne zarade, a na crno, bez poreza i doprinosa, isplaćuju razliku do ugovorene plate.

Predstavnici USSCG su podsjetili da je ova sindikalna organizacija 1. maja pokrenula kampanju za povećanje zarada zaposlenih u Crnoj Gori.