wind energy, wind park, water wind plant, vjetroelektrana na vodi, energija vjetra, vjetrenjače, vjetrogeneratori
Ilustracija (Foto: Sina Schuldt/dpa)

Struja za vještačku inteligenciju: Microsoft kupuje velike kapacitete obnovljive energije

Podijeli

U posljednjih nekoliko mjeseci postalo je opštepoznato da generativna vještačka inteligencija (AI, GenAI) troši enormne količine energije, pa je procijenjeno da će AI uskoro trošiti jednu četvrtinu struje čitave Amerike.

Modeli vještačke inteligencije za obradu zahtjeva troše sve veće količine energije pa postoji zabrinutost da bi mogli dovesti do globalne energetske krize.

Iz tog razloga mnoge kompanije koje razvijaju napredne AI modele ulažu velika sredstva u kapacitete za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, kako se ne bi dogodilo da dođe do još veće potrošnje fosilnih goriva koja dokazano stvaraju velike probleme našoj klimi.

Microsoft, čiji modeli poput Copilota imaju sve veći udio u generativnoj vještačkoj inteligenciji u svijetu (a investirao je i u Open AI više od 13 miliona dolara), svjestan je tog problema pa je odlučio da podrži razvoj novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u količini od 10,5 gigavata, što, poređenja radi, iznosi gotovo polovinu količine solarnih elektrana i vjetroelektrana koje je Kalifornija imala 2022. godine.

To je prema Bloombergu najveći korporativni ugovor o kupovini obnovljive energije do danas, gotovo osam puta veći od onoga što je prethodno bio najveći pojedinačni korporativni ugovor o kupovini električne energije ikada potpisan.

Bloomberg procjenjuje da bi izgradnja tolikog kapaciteta mogla koštati Microsoft između 11,5 i 17 milijardi dolara, a ugovor omogućuje ulaganje u nove projekte obnovljive energije širom SAD-a, Evrope, Latinske Amerike, Azije i Pacifika, a na svim novim lokacijama Microsoft će uredno kupovati energiju.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, vještačka inteligencija će 2026. godine potrošiti 10 puta više električne energije nego 2023, što najbolje govori o tome koliko je važno ulagati u sisteme obnovljive energije kako bi se zadovoljila glad AI-ja bez uticaja na životnu sredinu.