Najveća danska banka usred skandala s pranjem novca

Podijeli

Najveća danska banka, jednostavno nazvana Danske bank, našla se usred skandala s pranjem novca. Navodno je nestalo oko 8,3 milijarde dolara, i to lažnim transakcijama estonskoj podružnici.

Sve se događalo od 2007. do 2015. godine, a iznos koji je neko stavio u svoj džep iznosi kao trećina vrijednosti Danske banke i 3 odsto danskog BDP.

Nakon ove vijesti, dionice banke su odmah potonule, a posljedice još nijesu poznate, prenosi Blumberg, javlja SEEbiz.

Nije poznato ko stoji iza transakcija, ali se čini da je novac došao do Rusije, Moldavije i Azerbejdžana. Danska banka će rezultate interne kontrole objaviti na jesen, a sada su samo rekli da ne mogu ništa komentarisati.

Visoki funkcioneri banke kažu da “je prerano za donošenje zaključaka o pranju novca u Estoniji” i da je za istragu o pranju novca ipak potrebno nešto više vremena. U istragu je uključena i danska vlada.

Danska je, inače, zemlja s jednom od najnižih stopa korupcije na svijetu, pa je ovo skandal neviđenih razmjera. Javili su se i svi političari te ovo nazvali “najvećem pranjem novca svih vremena”.

Banka je odmah po otkriću pranja novca preduzela sve što je mogla – estonska podružnica je dobila novu upravu, a sve sporne transakcije su odmah zaustavljene.