Svjetsko prvenstvo podstaklo potrošnju u Hrvatskoj: Rasla prodaja piva, televizora, mesa…

Podijeli

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji i uspjesi koje je do sada postigla hrvatska reprezentacija dali su veliki vjetar u leđa domaćim trgovcima, piše Tportal.

Kao i prilikom ostalih velikih fudbalskih takmičenja na kojima učestvuje Hrvatska, prodaja piva, mesa, grickalica, televizora, ali i ostale bijele tehnike je “eksplodirala” – kolektivna euforija plodno je tlo za marketingaše i trgovačke lance koji će zbog prvenstva u Rusiji vjerovatno imati rekordnu prodajnu sezonu.

Potrošnja vezana za velika sportska takmičenja u prosjeku raste do deset odsto. Više se prodaju televizori, navijački rekviziti, putni aranžmani – primarno čarter letovi za odlazak na utakmice, ali i “grickalice” i sve vrste alkoholnih pića, ali najviše pivo, pojasnila je za tportal direktorica Sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Tomislava Ravlić.

“Kako bi bili što konkurentniji i odgovorili na potrebe potrošača/navijača, trgovci primjenjuju razne akcije, popuste i ostale posebne oblike prodaje koji su im zakonski na raspolaganju, kako bi snizili svoje proizvode i time dodatno doprinijeli dobroj sportskoj atmosferi”, rekla je Ravlić.

U najvećem hrvatskom trgovačkom lancu, Konzumu, kažu kako je prodaja čipsa u junu ove godine u poređenju s junom prošle godine porasla 42 odsto, dok je ukupno prodaja “grickalica” viša za 34 odsto. Suhomesnati proizvodi prodaju se 43 odsto bolje, dok je prodaja televizora skočila čak 400 odsto.

U PIK-u Vrbovec dodaju da su za vrijeme SP-a prodali 730.000 grill kobasica, što je 50 odsto više nego godinu ranije. “Za vrijeme prvenstva smo u Hrvatskoj prodali (i pojelo se) više od pet miliona PIK-ovih ćevapa”, dodaju iz te kompanije.

No, možda i najveći dobitnici Svjetskog prvenstva u Rusiji su pivarci. Pero Ivanković, predsjednik Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore, kaže da je raspoloženje potrošača tokom takvih utakmica sve samo ne ravnodušno, bilo da je riječ o ushićenju zbog pobjede, bilo tuzi zbog poraza, pa je takav emotivni miks ključan preduslov za marketinške akcije koje primjenjuju proizvođači u nastojanju da odgovore na želje potrošača.

“U stvaranju dobre atmosfere u sportskom okruženju uvijek je prednjačila pivarska industrija koja ima značajan pozitivan doprinos i na ukupna ekonomska kretanja u proizvodnom sektoru u Hrvatskoj. Ukupan učinak pivarskog sektora raste tokom vremena, a sektor je ostvarivao rast i za vrijeme recesije, što upućuje na njegov snažan potencijal generisanja ekonomske aktivnosti u zemlji. Stoga se može očekivati da će potrošnja u sklopu Svjetskog fudbalskog prvenstva i aktivnosti vodećih pivarskih kompanija u Hrvatskoj doprinijeti ukupnom rastu tog tržišta u Hrvatskoj”, kazao je on.

Inače, proizvodnja piva u 2017. godini od 3,34 miliona hektolitara svrstava Hrvatsku na 21. mjesto od ukupno 31 evropske zemlje u proizvodnji piva. Važno je istaći da pivo bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji je u 2017. godini iznosio 10,2 miliona američkih dolara.

Prosječna konzumacija piva u Hrvatskoj iznosi 79 litara po stanovniku, a kako je u junu i Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, očekuje se dodatno povećanje u danima u kojima igra reprezentacija od 7.000 do 12.000 hektolitara po utakmici.

“Ujedno, svaki prolazak naše reprezentacije u dalji krug takmičenja rezultiraće povećanom potrošnjom, posebno u ugostiteljstvu, što će se pozitivno odraziti na cjelokupnu industriju piva. Potrošnja piva u ljetnim mjesecima tradicionalno raste i uz povoljne klimatske uslove. Uz navedeno, ako vremenske prilike budu povoljne, može se očekivati dodatno tradicionalno povećanje potrošnje piva tokom ljetnih mjeseci”, rekao je Ivanković.