Britanski portal: NATO podstakao crnogorsko tržište nekretnina

Podijeli

Posljednji podaci sa tržišta nekretnina u Crnoj Gori pokazuje da je ono oživjelo, nakon nekoliko godina stagnacije. Razloge za snažan rast ulaganja, posebno na primorju, je više, no ističe se jedan – članstvo Crne Gore u NATO savezu.

Prema podacima budvanske kompanije IM Property Group, interesovanje stranih ulagača za crnogorske nekretnine se tokom prve godine članstva države u NATO-u udvostručilo.

IM Property Group je inače specijalizovana agencija za nekretnine, koja dominatno posluje sa britanskim ulagačima.

O oživljavanju crnogorskog tržišta nekretnina nedavno je pisao i portal Propertyinvestortoday.co.uk, koji podsjeća da je Crna Gora 5. juna 2017. godine postala punopravna članica NATO, nakon 11 godina od obnove državne nezavisnosti.

“Interesovanje za investicije i veću popularnost Crne Gore među kupcima nekretnina kombinovano je sa rastućim turističkim sektorom, niskim kamatnim stopama i velikim ulaganjima u infrastrukturne projekte”, navodi portal.

Da je NATO članstvo skrenulo pažnju stranih investitora na Crnu Goru, potvrdio je i predsjednik Vlade Duško Marković koji je na prijemu povodom godišnjice članstva u NATO saopštio da to predstavlja početak nove ere za državu.

“Nova euroatlantska epoha znači trajnu garanciju suvereniteta i nepovredivosti naših granica, a zahvaljujući tome Crna Gora je danas stabilna, sigurna i bezbjedna zemlja”, podsjeća britanski portal na riječi premijera.

Osnivač IM Property Grupe Miloš Radmilović izjavio je da se i na tržištu nekretnina osjetila promjena u prvoj godini članstva u NATO-u.

“Od kada je Crna Gora pristupila savezu, registrovali smo značajan rast interesovanja kupaca nekretnina, posebno onih koji kupuju skuplje nekretnine, ali ima interesovanja i za razvoj lokacija. Mislim da je članstvo u NATO sigurno uticalo na povjerenje kupaca u zemlju“, rekao je Radmilović.

Portal kaže da se prethodnih godinu dana desilo više značajnih ulaganja u infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, kao što su putevi. Autoput koji povezuje obalu sa granicom Srbije je najveća investicija tog tipa, a u izgradnju prve dionice od Smokovca do Mateševa biće uloženo više od 800 miliona eura.

Ističe se da se ulaže i u turizam – najvažniju granu crnogorske ekonomije. Vlada je, kako se navodi, dovela velike investitore koji kroz dugoročan zakup ulažu u nove rizorte na primorju.

Svi ovi faktori, po riječima Radmilovića, doveli su i do porasta prodaje zemljišta prošle godine.

Portal navodi da je, otkad je postala nezavisna država, turistički sektor Crne Gore masovno podstaknut velikom tražnjom i širokom ponudom, počevši od planinskih predjela i dobro posjećene primorske regije.

Udio turističkog sektora u ekonomiji sada iznosi oko 20 odsto crnogorskog BDP-a, što je porast od čak devet odsto u odnosu na kraj 2017. godine i očekuje se dalji rast.

Portal snažan rast turističkog sektora pripisuje i uspostavljanju nekoliko novih letova iz Londona i Mančestera, dok su se u Evropi pojavile nove rute za letove u Crnu Goru i to iz Stokholma, Osla, Brisela i Milana, navodi specijalizovani sajt.

Od turističkog rasta direktne koristi ima tržište nekretnina, ocjenjuje portal i dodaje da, iako cijene nekretnina i dalje ostaju stabilne, očekuje se da će kratkoročno rasti zbog niskih kamatnih stopa od četiri odsto i lako dostupnih stambenih kredita do 50 odsto vrijednosti imovine.

“Na povećanu popunjenost uticali su i veći broja letova ka Crnoj Gori, ali i snaženje ugleda države” navodi se u tekstu.

Klijenti koji dolaze u Crnu Goru, prema riječima osnivača IM Property Grupe, uglavnom raspolažu budžetom za kupovinu nekretnina do 200.000 eura, i to njih 70 odsto

“Značajan udio njih, oko deset odsto, spreman je da uloži i više od million eura”, naveo je Radmilović, dodajući da su za crnogorske nekretnine sve više zainteresovani i kupci iz Velike Britanije, Turske i Bliskog istoka.

Portal podsjeća da su crnogorskim tržištem nekretnina ranije dominirali ruski investitori, ali da se to sada mijenja, te da ih ima i iz dalekih destinacija, kao što je Singapur i Južna Koreja.