Probijen Vjeternik, najduži tunel na trasi autoputa Bar-Boljare

Podijeli

Radnici kompanija “Bemax” i kineskog CRBC-a, udruženim snagama, probili su Vjeternik, najduži tunel na trasi auto-puta Bar-Boljare.

“Ukupna dužina tunela jeste tri kilomentra po cijevi i kompanija Bemax je probijala tunel sa sjeverne strane dok je kompanija CRBC, kao glavni izvođač i naš partner na ovom projektu probijao tunel sa južne strane”, saopštili su CdM-u iz Bemax-a.

Upravo se ta zajednička saradnja kineske i domaće radne snage pokazala kao prava stvar i to je rezultiralo da se tunel probije u roku.

“Druga, lijeva cijev će se probiti za tri dana tako da je kompaniji Bemax za proboj ostala jos jedna cijev na tunelu broj 2 Vezesnik od ugovorenih 11 kilometara tunela. Prostalu cijev tunela Vezesnik planiramo da probijemo do kraja ovog mjeseca”, dodaju oni.

Građevinska dozvola za jug je dobijena 28. aprila 2016. godine, a za sjeverni dio koji radi Bemax 15. novembra 2016. godine kad su se stekli uslovi za proboj tunela.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac–Uvač–Mateševo, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.