Eksperiment uspio: Radnici su produktivniji u radnoj sedmici od 4 dana

Podijeli

Novozelandska firma Perpetual Guardian svojim je zaposlenima omogućila da za potrebe stručne studije nekoliko mjeseci rade četiri dana u sedmicu za istu platu, javlja The Guardian.

Tu mjeru uprava firme je prvenstveno željela da implementira kako bi svojim zaposlenima olakšala uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Univerzitetski stručnjaci iz područja upravljanja ljudskim resursima bili su uključeni u taj eksperiment kako bi definisali na koji način takva mjera utiče na radnu produktivnost. Prema završnim rezultatima, produktivnost zaposlenih je porasla za 5 odsto na samom početku, dok se u istom periodu nivo stresa na radnom mjestu smanjil za 7 odsto.

Osnivač kompanijee Endrju Barns, mjeru je odlučio da implementira prvenstveno kako bi svojim zaposlenima omogućio da više vremena provode sa svojom djecom, zato što je vjerovao da će upravo tako podstaći njihovu radnu produktivnost.

“Uistinu vjerujem da se roditelji koji provode više vremena sa svojom djecom mogu više posvetiti svojim poslovnim zadacima, zato što se manje brinu i ne osjećaju grižu savjesti, rekao je Barns, naglasivši da se nada da će i drugi poslodavci, podstaknuti pozitivnim zaključcima studije, svojim zaposlenima omogućiti isto.

Nakon dvomjesečnog sprovođenja eksperimenta, rezultati su dokazali da se 78 odsto ispitanika svoju produktivnost povećalo za 24 odsto.

Jarod Har, stručnjak za upravljanje ljudskim resursima na Tehnološkom Univerzitetu u Oklandu, saglasio se sa zaključkom istraživanja, naglasivši da ravnoteža između privatnog i poslovnog života izuzetno pozitivno djeluje na sve sektore produktivnosti na radnom mjestu.

“Odmorniji i bezbrižniji zaposleni značajno su efikasniji tkkom radnog dana, od čega u konačnom najviše profitiraju poslodavci”, rekao je Har.

Novozelandski ministar rada Jan les-Galovej je pohvalio rezultate studije, obećavši da će ih predstaviti drugim poslodavcima kako bi ih ohrabrio da i oni primijene takav način poslovanja.

“Jako sam zainteresovan za promovisanje svih oblika poslovanja koji u prvi plan stavljaju svoje zaposlene i njihove interese”, rekao je Les-Galovej.