Hitan sastanak: Napušta li Kosovo CEFTA sporazum

Podijeli

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je da će zatražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije povodom najnovije odluke Prištine da uvede zaštitne mjere u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća, povrća i kukuruza.

Ljajić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, najavio je da će tražiti i hitnu sjednicu Komiteta CEFTA, s obzirom na to da je ovom odlukom prištinskih vlasti direktno prekršen CEFTA sporazum.

On je rekao da će na sastanku sa kolegama iz BiH i Makedonije biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mjere.

“Pošto se carina primjenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće veoma je izvjesno da će najveću štetu od ove odluke pretrpjeti članice CEFTA”, upozorio je Ljajić, prenose agencije

On je istakao da kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu dio CEFTA sporazuma ili ne žele.

“Nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nijesu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a ova najnovija se odnosi na sve. Očigledno je da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara”, rekao je Ljajić za Tanjug.

On je ocijenio da je takav odnos u suprotnosti ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom dijelu Evrope, već i sa temeljnim vrijednostima savremene ekonomije u svijetu.

Ministarstvo trgovine i industrije u Prištini primjenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli, na “sve trgovinske partnere”.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da bi Bosna i Hercegovina trebalo da uvede Prištini recipročne mjere.

On ističe da je BiH jedina zemlja u regionu koja gotovo nikada ne poteže ni za privremenim mjerama zaštite svoje proizvodnje.

Odgovor Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na novu odluku vlasti na Kosovu da na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH uvedu carinu od 17 odsto očekuje u ponedjeljak.