Kako je fudbal hrvatskoj ekonomiji donio ekonomski rast

Podijeli

Hrvatska gospodarska komora je saopštila da su glavni sportski događaji, posebno evropski i svjetski kupovi, doveli do povećanja ekonomije zemlje za 10 odsto.

“Na dan dobrodošlice igračima, trećeg ponedjeljka u julu, restorani i kafići u Zagrebu zaradili su 54,5 miliona kuna (oko milion eura), što je 2 odsto više u odnosu na treći ponedjeljak u julu prošle godine”, prenose hrvatski mediji na osnovu informacija iz fiskalnog sistema.

S druge strane, veliki broj ljudi u Zagrebu i njihovi gosti tri dana su bili satima na ulicama Zagreba, a ne u kafićima i restoranima. Zbog ove činjenice, mnoge prodavnice su radile nepuno ili čak nijesu ni radile. Zato je promet u trgovini na malo iznosio gotovo 300 miliona kuna (5,7 miliona eura) ili 4 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Ranije je Hrvatska gospodarska komora objavila da je od svih mečeva rekord donio polufinalni meč protiv Engleske 11. jula. Tog dana 312,5 mililona kuna (5,9 miliona eura) je potrošeno u trgovinama, što je 3,12 odsto više u odnosu na isti dan prethodne godine.

Kafići i restorani na ovaj dan prijavili su promet od 28,7 miliona kuna (540,000 eura), što je čak 17 odsto više nego prošle godine. Na dan finala, promet je porastao 13 odsto.

Dana 15. jula, kada je finale odigrano, i 16. jula, na dan proslave igrača, broj turista je povećan za 27 odsto, a broj noćenja za 25 odsto u odnosu na isti dan prošle godine, objavila je turistička industrija u Zagrebu.

U glavnom gradu nijesu bili samo turisti, već i novinari iz 20 zemalja, i ne samo iz Evrope.

“Dakle, možemo reći da je cijeli svijet bio u Zagrebu i Zagreb je bio svuda”, kaže Martina Binenfeld, direktor turističke zajednice u Zagrebu.