7 projekata koji će promijeniti Crnu Goru

Podijeli

U Crnoj Gori je u toku realizacija nekoliko velikih projekata, od kojih se očekuju dobri multiplikativni efekti na cijelu ekonomiju i bolje pozicioniranje države na svjetskom tržištu.

Neki se finansiraju iz domaćih (uglavnom zaduženjima), neki iz izvora stranih kompanija, ali jednog dana kad se svi završe, definitivno će promijeniti sliku države.

Portal Investitor izdvaja sedam takvih projekata, čija realizacija je ili u toku ili se uskoro planira početi.

1) Autoput Bar-Boljare

Gradnja autoputa od Bara do Granice sa Srbijom počela je izgradnjom prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, duge 41 kilometar. Završetak gradnje te dionice očekuje se tokom naredne godine a vrijednost kompletnih će, prema procjenama, biti blizu jedne milijarde.

2) Jadransko-jonski autoput

Iako je, po mišljenju mnogih stručnjaka, on trebao da bude prioritetan (zbog veze sa Zapadnom Evropom), Jadransko-jonski autoput kroz Crnu Goru ostao je u sjenci „starijeg i važnijeg“ brata, autoputa Bar – Boljare. Ipak, početak njegove gradnje bi se mogao očekivati narednih godina, s obzirom na spremnost Evropske unije da učestvuje u finansiranju.

3) Podmorski energetski kabl prema Italiji

I od ovoga projekta se očekuju veliki efekti, s obzirom da se radi o velikom infrastrukturnom projektu iz oblasti energetike. Očekuje se da će, uz dalekovod od Tivta do Pljevalja, podmorski kabl Crnu Goru učiniti energetskim čvorištem regiona sa Italijom i EU. Početak rada kabla očekuje se naredne godine a vrijednost projekta je 127 miliona eura

4) Luštica Bay

Na kamenjaru spoljne strane poluostrva Luštica, u uvali Trašte, u toku je gradnja turističkog naselja vrijednog više od milijardu eura. Investitor je egipatsko-švajcarska grupa Orascom, koja je već završila jedan dio radova i na toj lokaciji otvorila luksuzni hotel kojim rukovodi renomirani hotelski brend The Chedi. Marina sa 176 vezova je već izgrađena, počeli su i radovi na atraktivnom golf-terenu, pa se očekuje veliki turistički rast na toj lokaciji, koji će zasigurno uticati i na cijelu ekonomiju.

5) Porto Novi

Azerbejdžanski investitori prije nekoliko godina su započeli gradnju luksuznog rizorta u mediteranskom stilu. Zanimljivo je da se rizort gradi na terenu bivše, jedne od najljepših kasarni JNA u cijeloj Jugoslaviji. Naselje sa marinom i prvim evropskim hotelom s konceptom „One & Only“ prve goste primiće naredne godine. Ukupna investicija je procijenjena na više od 600 miliona eura.

6) Gasovod IAP

Jedan krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) prolaziće kroz Crnu Goru, a njegova vrijednost je procijenjena na 120 miliona eura. Gradnja se očekuje narednih godina, kada dođemo na red, a očekuje se da će ovim objektom biti omogućena gasifikacija Crne Gore, posebno za preostale veće industrijske sisteme, koji vape za jeftinijom energijom.

7) Rekonstrukcija pruge Bar – Beograd

Nedavno je saopšteno da će do 2021. godine biti rekonstruisana i modernizovana željeznička veza između Bara i Beograda, što će omogućiti da novi vozovi razviju brzine i do 110 kilometara na sat. Novac je već obezbijeđen i to će olakšati komunikaciju i građana i kompanija dvije države. Makar dok ne dočekamo kompletnu izgradnju autoputa od Bara do Beograda, što je takođe plan.