iPhone više nije drugi najprodavaniji mobilni telefon na svijetu

Podijeli

Kineski Huawei po prodaji pametnih mobilnih telefona u svijetu u drugom ovogodišnjem kvartalu prestigao je američki Apple, postavši drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

Kineski proizvođač mobilnih uređaja prodao je oko 53 miliona uređaja u drugom tromjesečju, što je za 40 odsto više nego u istom razdoblju lani, podaci su kompanija za istraživanje IT tržišta IDC, Canalyst i IHS Markit, koje prenosi američki CNN, a javlja Hina.

Huawei nije samo pretekao Apple već je i smanjio zaostatak za vodećim Samsungom. Naime, južnokorejska kompanija prodala je u tom periodu više od 70 miliona telefona, što je oko 10 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na četvrtom mjestu po prodaji mobilnih telefona u svijetu kineski je Xiaomi, a slijedi ga Oppo.

„Kontinuirani rast Huaweija je impresivan, u najmanju ruku, kao i njegova sposobnost da uđe na tržište gdje je donedavno njegov brend bio relativno nepoznat“, kaže IDC-ov analitičar Rajan Rit.

Huawei se popeo na drugo mjesto uprkos tome što mu je pristup najvećoj svjetskoj ekononiji bio praktično blokiran.

Kineski proizvođači pametnih telefona i telekomunikacijskih aparata, naime, teško dopiru do tržišta SAD-a, uglavnom zbog zabrinutosti tamošnjih funkcionera da bi njihove tehnologije mogla koristiti kineska vlast radi prikupljanja obavještajnih podataka. Huawei je u više navrata negirao da njegovi proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik.

Početkom ove godine, međutim, Huawei nije uspio da ostvari prvo partnerstvo s velikim američkim telekomunikacionim divom, nakon što su u posljednjoj minuti prekinuti pregovori s AT&T-om. Ključ ulaska na američko tržište je dobiti podršku od mobilne telekom kompanije.

No, prodaja miliona jeftinih telefona dobro funkcioniše za Huawei u regionima Azije i Pacifika, gdje se i više nego udvostručila u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, a snažan rast ostvario je i u Evropi, Africi kao i na Bliskom Istoku, navodi IHS Markit.