Apple Store Mumbai India, Tim Cook, Kuk

Pretekla Njemačku i Francusku: Indija postala peto najvažnije tržište za iPhone

Podijeli

Indija je postala Appleovo peto najveće tržište za iPhone u drugom kvartalu, prema istraživanju objavljenom u utorak, dok američki tehnološki gigant pojačava distribuciju i marketing u onome što izvršni direktor Tim Kuk vidi kao buduće kritično tržište.

Za Apple, Indija je pretekla Njemačku i Francusku po prodaji iPhonea u junskom kvartalu, a sada je iza Velike Britanije, Japana, Kine i SAD-a, rekao je Counterpoint Research za CNBC. Ovo je prvi put da je Indija jedno od prvih pet Appleovih tržišta za prodaju iPhone uređaja.

Indija je doprinijela blizu 4% ukupne prodaje iPhonea u drugom kvartalu, prema istraživačkoj firmi. Kompanija nije mogla otkriti tačan broj prodaje iPhonea, ali je rekla da je porasla 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Apple je imao 5,1% tržišnog udjela na ukupnom indijskom tržištu pametnih telefona u periodu do kraja juna, naspram 3,4% u istom periodu prošle godine, objavio je Counterpoint Research.

Brzi rast u Indiji dolazi kada Apple pojačava svoje prisustvo u petoj po veličini ekonomiji na svijetu i iz perspektive maloprodaje i proizvodnje. Apple je u aprilu otvorio svoje prve fizičke prodavnice u zemlji u glavnom gradu Delhiju i Mumbaiju.

Apple je takođe premjestio dio proizvodnje iPhonea u Indiju jer se želi da se udalji od Kine, gdje se trenutno proizvodi najveći dio njegovog vodećeg pametnog telefona.

Indijskim tržištem pametnih telefona dominiraju jeftini Android pametni telefoni koje proizvode kineski igrači poput Xiaomija, kao i Appleov najveći rival Samsung. Međutim, došlo je do rasta u segmentu premium pametnih telefona. Pametni telefoni po cijeni iznad 400 dolara sada čine 10% ukupne količine isporučenih telefona u odnosu na 4% prije pandemije Covid-19, prema Counterpoint Research-u.

Priča o rastu Apple-a u Indiji bila je kombinacija “opšte strategije kompanije koja se fokusira na distribuciju i pristupačnost”, rekla je Ankit Malhotra, viša analitičarka istraživanja u Counterpoint Research, za CNBC putem e-pošte.

“Prvi faktor u cijeloj industriji je rast premium tržišta u Indiji koji je Apple iskoristio”, dodala je ona.

Analitičari su uzbuđeni zbog izgleda Indije za Apple. Morgan Stanley je u bilješci od ponedjeljka naveo da bi Indija mogla činiti 15% rasta Appleovog prihoda u narednih pet godina. Analitičari investicione banke predviđaju da će rast prihoda u Indiji u narednih 10 godina iznositi 40 milijardi dolara.

Investitor