Samsung u tri godine ulaže 22 milijarde dolara u razvoj tehnologija

Podijeli

Južnokorejski konglomerat Samsung najavio je da će u naredne tri godine uložiti 22 milijarde dolara u najsavremenije tehnologije, uključujući vještačku inteligenciju, visokoautomatizovana vozila i biološke lijekove, u sklopu potrage za novim pokretačima poslovnog rasta.

Ulaganja će predvoditi Samsung Electronics, najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu, koji je posljednjih godina suočen s nizom problema, uključujući pad prodaje pametnih telefona i korupcijski skandal i hapšenje potpredsjednika uprave.

Iako je potražnja za Samsungovim memorijskim čipovima i dalje je snažna, tržište pametnih telefona našlo se pred zidom, prisilivši kompaniju da krene u potragu za novim izvorima rasta poslovanja.

“Samsung očekuje da će inovacije u tehnologiji vještačke inteligencije podstaći transformaciju industrije a nova generacija telekomunikacione tehnologije 5G otvoriti nove mogućnosti u projektima visokoautomatizovanih vozila, umrežavanja uređaja preko Interneta (IoT) i u robotici “, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi Poslovni dnevnik.

Grupa planira u sljedeće tri godine uložiti u poslovanje ukupno 180 hiljada milijardi vona (161 milijardu dolara), pri čemu će više od 70 odsto tog novca biti potrošeno u Južnoj Koreji.

U planu su veća ulaganja u proizvodne centre kako bi se povećala proizvodnja poluvodiča i displeja i osigurala dominacija na novim tržištima razvojem tehnologije za napajanje visokoautomatizovanih automobila.

U kompaniji očekuju da će u sljedeće tri godine otvoriti 40.000 novih radnih mjesta, što je vjerovatno donijelo olakšanje vladi Južne Koreje koja se trenutno bori s visokom nezaposlenošću mladih.

Plan ulaganja objavljen je dva dana nakon sastanka južnokorejskog ministra finansija Kim Dong-Jeona i čelnika Samsunga, na kojem je ministar pozvao Samsung da otvara nova radna mjesta i podstakne ekonomski rast.

Dobit Samsunga gotovo je stagnirala u drugom kvartalu i iznosila je 11.040 milijardi vona. Prihodi su pak u tromjesečnom periodu zaključno s krajem juna pali 4,1 odsto, na 58.480 milijardi vona, pri čemu je odjeljenje za mobilne telefone zabilježio pad za čak 22 odsto.