Oštar pad dobiti Deutsche Telekoma

Podijeli

Deutsche Telekom javio je u četvrtak o osjetno manjoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog odštete u sklopu nagodbe u arbitražnom sporu s njemačkom državom a blago su im pali i prihodi, prigušeni nepovoljnim valutnim kursevima.

U periodu od aprila do juna, neto dobit DT-a pala je 43,4 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 495 miliona eura, prenosi Hina.

Ako se isključi odšteta regulisana nagodbom, kojom je okončan 14-godišnji spor s državom zbog zakašnjelog uvođenja sistema naplate putarina za kamione na autoputevima, dobit je na godišnjem nivou uvećana 3,3 odsto, na 1,238 milijardi eura.

U maju je konzorcijum, u čijem su sastavu uz Deutsche Telekom još i Daimler i Cofiroute, pristao da njemačkoj državi plati ukupno 3,2 milijarde eura zbog zakašnjelog uvođenja naplate putarina. Iz DT-a su tada najavili da će u sklopu nagodbe u zadnjoj tranši državi jednokratno isplatiti 550 miliona eura, što će uticati na rezultate drugog kvartala.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 7,2 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 5,55 milijardi eura. Prilagođena za troškove povezane s arbitražnim postupkom, promjene u strukturi grupe i uticaj valutnih kurseva, zadržala se na prošlogodišnjem nivou i iznosila je 5,9 milijardi eura.

Prihodi su takođe pali na godišnjem nivou, i to 2,8 odsto, kliznuvši na 18,4 milijarde eura, pri čemu u DT-u naglašavaju da je vrijednost dolara bila 10 odsto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ako se isključe nepovoljni valutni kursevi i promjene u strukturi grupe, uvećani su 1,3 odsto, navodi se u izvještaju.

Kompanija je ponovo povisila ciljeve za ovu godinu i sada “zbog povoljnih trendova u Sjedinjenim Državama” očekuju prilagođenu EBITDA od oko 23,4 milijarde eura ako se isključe promjene valutnih kurseva. Početkom godine prognozirali su da će iznositi 23,2 milijarde eura.

“Ostvarujemo zacrtane ciljeve”, istakao je u saopštenju finansijski direktor grupe Thomas Danenfeldt.

“Trendovi u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama pozitivni su. U našim evropskim podružnicama ponovo ostvarujemo kontinuirani rast”, dodao je Danenfeldt.