Google, Alphabet, worker, employee

Pali prihodi od reklama na YouTube-u: Alphabet će prepoloviti rast broja zaposlenih

Podijeli

Dionice kompanije Alphabet, krovne Google-ove firme, pale su oko 7% u produženom trgovanju u utorak nakon što je kompanija objavila slabiju zaradu i prihod od očekivanog za treći kvartal i rekla da će značajno smanjiti rast broja zaposlenih.

Evo ključnih brojki:

Zarada po dionici (EPS): 1,06 USD u odnosu na očekivanih 1,25 USD, prema procjenama Refinitiva.
Prihod: 69,09 milijardi dolara naspram očekivanih 70,58 milijardi dolara, prema procjenama Refinitiva.
Prihod od YouTube oglašavanja: 7,07 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 7,42 milijarde dolara, prema procjenama StreetAccount-a.
Google Cloud prihodi: 6,9 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,69 milijardi dolara, prema procjenama StreetAccount-a
Troškovi pribavljanja saobraćaja (TAC): 11,83 USD prema očekivanih 12,38 USD, prema procjenama StreetAccount-a

Rast prihoda je značajno usporen na 6% sa 41% godinu dana ranije jer se kompanija bori sa kontinuiranim smanjenjem potrošnje na online oglašavanje. CNBC ocjenjuje da je to, osim jednog perioda na početku pandemije, najslabiji period rasta od 2013.

Prihodi od YouTube oglasa pali su oko 2% na 7,07 milijardi dolara sa 7,21 milijarde prije godinu dana. Analitičari su očekivali rast od oko 3%. Alphabet je prijavio ukupan prihod od oglašavanja od 54,48 milijardi dolara tokom kvartala, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Filip Šindler, glavni poslovni direktor za Google, rekao je da je kompanija primijetila smanjenje potrošnje na oglase na pretraživačkoj mreži iz određenih oblasti kao što su osiguranje, krediti, hipoteke i kriptovalute.

Izvještaj označava zlokoban početak sedmice zarada Big Tech za investitore fokusirane na tržište digitalnih oglasa, ocjenjuje CNBC i dodaje da je i Snap prošle sedmice objavio razočaravajuće rezultate i rekao da nije u mogućnosti dati prognozu s obzirom na volatilnost potrošnje i zabrinutost oko ekonomije. Snap je na berzi pao za 28% u petak nakon objave svojih rezultata brojeva.

Meta (Facebook) planira da kvartalne rezultate objavi u srijedu, a analitičari očekuju i taj pad prihoda, drugo tromjesečje zaredom.

Najviši rukovodioci Alphabeta su spomenuli izazove sa kojima se kompanija suočava. Izvršni direktor Sundar Pičai rekao je u izjavi da kompanija “izoštrava fokus na jasan skup proizvoda i poslovnih prioriteta”, dok je Rut Porat, šefica finansija, rekla: “Radimo na preusmjeravanju resursa kako bismo podstakli naše najveće prioritete rasta.”

Tokom kvartala, Google Cloud je donio 6,9 milijardi dolara – više nego što su analitičari očekivali. To je značajno povećanje u odnosu na 5 milijardi dolara prethodne godine. Gubici u Google Cloud-u su se povećali na 699 miliona dolara sa 644 miliona dolara prethodne godine.

Pičai je donio neke mjere za smanjenje troškova u cijeloj kompaniji, navodeći ekonomske izazove, uključujući potencijalnu recesiju, rastuću inflaciju, rastuće kamatne stope i smanjenu potrošnju na reklame. U septembru je Pičai rekao da želi učiniti kompaniju 20% efikasnijom, što bi moglo uključivati ​​smanjenje broja radnih mjesta i proizvoda.

Google je takođe otkazao sljedeću generaciju svog Pixelbook laptopa i smanjio finansiranje inkubatora Area 120. I prošlog mjeseca, Google je rekao da će zatvoriti svoju uslugu digitalnih igara Stadia.

Kompanija je saopštila da ima ukupan broj zaposlenih sa punim radnim vremenom od 186.779 — što je povećanje sa 150.028 prošle godine. Pičai je u pozivu u utorak rekao da će povećanje broja zaposlenih u četvrtom tromjesečju biti “značajno niže” nego u trećem tromjesečju, jer kompanija postaje “fokusirana na ublažavanje rasta operativnih troškova”.

“Naše akcije za usporavanje tempa zapošljavanja postaće očiglednije 2023. godine”, rekao je Pičai, ponavljajući komentare iz poziva u drugom kvartalu. „Kadar je najdragocjeniji resurs kompanije“, rekao je.

Porat je rekao da će u četvrtom tromjesečju “dodavanje broja zaposlenih usporiti na manje od polovine u odnosu na treći kvartal ove godine”