Da li će Apple preuzeti Teslu?

Podijeli

Apple bi se mogao da odluči da preuzme Teslu, piše Business Insider.

Ilon Mask ovih dana pokušava da pronađe investitore i pokazuje sve više znakova nervoze. Osim toga, pod sve je većim pritiskom. Američki regulatori namjeravaju da ispitaju direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih dionica iz berzanske kotacije, prenosi SEEbiz.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) zatražila je od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da “intenzivira istragu”, prenosi BBC.

Direktor Tesle objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz berzanske kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Vol strita. Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, navodeći da je “finansiranje osigurano”.

Kao mogući investitor spominje se saudijski investicioni fond (Public Investment Fund, PIF), koji već drži oko pet odsto vlasničkog udjela u Tesli.

Apple je u međuvremenu najavio kako pokreće projekt za svoj auto, a to bi mogla biti zanimljiva kombinacija, navodi Business Insider.

Apple ne bi bio problem da plati 420 dolara po diinici za Teslu, a mogli bi isplatiti i samog Maska (što se ne čini toliko realno).

Šta bi sve dobio Apple

Apple car pod nazivom “Project Titan” planira se pustiti na tržište 2023. godine. Ipak, iako Apple ima resurse, jako je teško očekivati da bi ostvarili tako brze rezultate jer počinju od same skice, pa je veća vjerovatnoća preuzimanje nekoga kako bi se ubrzao sam proces.

Tesla bi im mogla biti “jeftina” investicija u odnosu na ono što sve moraju investirati u građenje totalno novog projekta iz skice, a najbolji primjer je upravo dugoročni i skup proboj Tesle, prenosi SEEbiz.

Apple preuzimanjem ne bi samo dobio auto, dobio bi i mrežu za električno punjenje automobila, fabriku baterija u Nevadi, a kao bonus i solarne izvore energije. To bi Apple pozicioniralo kao jednog od glavnih igrača u energetskoj industriji.

Bila bi to rekordna akvizicija Apple, ali prevoz – električni automobili i samovozeći automobili čine se kao važni poslovi 21. veka, zaključuju u Business Insideru.