H&M otvara prvu robnu kuću u Sarajevu

Podijeli

Nedavnim osnivanjem firme u Sarajevu globalni proizvođač i trgovac odjećom Hennes&Mauritz (H&M) s sjedištem u Švedskoj potvrdio je najave o otvaranju prve prodavnice u BiH tokom iduće godine.

Da će BiH postati 71 zemlja u svijetu u kojoj H&M ima trgovine, navodi se i u posljednjem poslovnom izvještaju te korporacije prema kojem su u prvoj polovini ove godine ostvarili prihod od prodaje od preko 10 milijardi eura, a dobit od oko 600 miliona eura nakon oporezivanja.

“Većinu trgovina koje otvaramo su na tržištima u nastajanju, a većina trgovina koje zatvaramo nalaze se na već uspostavljenim tržištima. Prodajna mjesta za naše nove marke odjeće otvoriće se na našim uspostavljenim tržištima. I dalje vidimo veliki potencijal za nove trgovine u narednim godinama, budući da prodaja naših novijih marki postupno daju sve veći udio portfelja trgovine”, pojasnio je strategiju H&M-a njegov predsjednik Uprave Karl Johan Persson, otkrivši kako je H&M ove godine planirao da otvori 390 prodavnica, a zatvoriti njih 150, prenosi Jutarnji list.

Ukupno, imaju oko 4800 trgovina širom svijeta u kojima je zaposleno oko 130 hiljada radnika.

Prva radnja H&M-a u BiH mogla bi se nalaziti u sarajevskom trgovačkom centru Alta.

Posljednja tržišta prije BiH koje je H&M otvorio bila su Island, Kazahstan, Gruzija, Vijetnam i Kolumbija, sve tokom prošle godine.

U osvrtu na poslovne rezultate kompanije u prvom ovogodišnjem polugodištu, Karl Johan Persson naveo je kako H&M znatno raste više nego samo tržište trgovine odjećom, među ostalim, i na području istočne Evrope.

Ipak, Persson je priznao kako ukupni poslovni rezultati H&M-a u prvih šest mjeseci ove godine nijesu u potpunosti ispunili očekivanja kompanije, što je pripisao promjenama u logistici firme koje se odvijaju u posljednje vrijeme.