LC Waikiki otvara prvu robnu kuću u Podgorici, osnivački kapital milion eura

Podijeli

Najveći turski lanac robnih kuća LC Waikiki otvoriće uskoro prvi objekat u Podgorici, u okviru kompleksa HD Laković na Zabjelu i tako proširiti poslovno carstvo turskih investitora kojih je sve više u Podgorici i Crnoj Gori.

Prema saznanjima portala Investitor, za potrebe robne kuće biće zaposleno oko 50 radnika a uprava kompanije planira formiranje lanca robnih kuća u Crnoj Gori.

Turska kompanija je u maju ove godine osnovala ćerku firmu u Crnoj Gori pod nazivom LC Waikiki Retail MNE. Podgorička kompanija je u 100-odstotnom vlasništvu turskog LC Waikiki Magazacilik Hizmetleri Ticaret A.S, kao matične firme.

Osnivački kapital podgoričke ćerke je milion eura a na njenom su čelu turski državljani Sinan Sahin, na mjestu izvršnog direktora, te Burc Korkmazlar kao ovlašćeni zastupnik.

Buduća radnja LC Waikikija u Podgorici

Poznati po dobrom odnosu cijene i kvaliteta

LC Waikiki Retail Company je, kako piše na njihovom sajtu,  vodeća fashion retail kompanija sa godišnjim obrtom od tri milijarde američkih dolara.

Kompanija je izvorno francuska, gdje je osnovana 1985. godine, ali je 1997. nastavila kao turski brend, pod “kišobranom” LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.S-a.

Danas, LC Waikiki upravlja sa više od 850 radnji u 38 zemalja, sa motom “Svako zaslužuje dobru odjeću”. Pod tim sloganom, kompanija kupcima nudi dostupnu modnu robu visokog kvaliteta a povoljnih cijena.

Brend LC Waikiki nudi kolekciju za žene, muškarce i djecu samo u svojim prodavnicama širom Istočne Evrope, Srednjeg Istoka, Ruske Federacije i ostalim državama bivšeg SSSRa-a te matičnoj Turskoj.

Kompanija zapošljava skoro 3.000 radnika u sjedištu kompanije, više od 24.000 zaposlenih u Turskoj i inostranstvu na više od 500 radnih pozicija u firmi.

Cilj kompanije je da do 2023. postane jedan od tri najuspješnija brenda u segmentu  prodaje odjeće u Evropi.

Crna Gora zanimljiva turskim ulagačima

Prije LC Waikikija, isto na Zabjelu u Podgorici otvoren je salon namještaja turskog brenda Dogtaš Exclusive, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti:

Veliki turski brend otvara salon namještaja u Podgorici

Talas investicija iz Turske se tako nastavlja, a broj turskih državljana koji dolaze u Crnu Goru gdje otvaraju firme, kupuju nekretnine i nostrifikuju diplome sve je veći.

Advokati i službenici agencija za nekretnine, koji sa njima sarađuju, kazali su da je većinom riječ o ljudima koji zbog nestabilne političke situacije ili neslaganja sa politikom predsjednika Redžepa Taipa Erdogana napuštaju Tursku.

Podaci iz agencija za promet nekretnina pokazuju da kupci iz ove zemlje igraju već značajnu ulogu na tržištu nekretnina od Kotora, Budve i Petrovca, preko Podgorice, sve do Žabljaka.

Vijesti su ranije javile da su Turci zakupili poznati kafić u centru Petrovca, u Budvi, Podgorici i Kotoru kupili veliki broj stanova i kuća, a u Kotoru (Starom gradu) otvorili radnje za prodaju suvenira. Turcima je navodno i prodat plac površine više od 2.000 kvadrata ispod Savinog kuka na Žabljaku, koji je donedavno bio u vlasništvu jednog crnogorskog biznismena. Na toj lokaciji bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude izgrađen novi hotel.

U više od 440 novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori tokom 2017, prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave (CRPS), danas su vlasnici državljani Turske ili pravna lica iz te zemlje.

Broj turskih firmi porastao šest puta za godinu

Za samo godinu broj firmi kojima gazduju investitori iz ove zemlje je skoro šestostruko uvećan.

Tokom 2017. godine 441 osnivač iz Turske (438 fizičkih lica i 3 pravna lica) registrovao je privredno drštvo u Crnoj Gori. Poređenja radi, tokom 2016. godine, 76 lica iz Turske, a tokom 2015. godine svega 50 lica obavilo je registraciju novog privrednog društva.

Ukupan broj registrovanih kompanija u zvaničnoj evidenciji Centralnog registra, čiji su osnivači turski državljani, mnogo je veći i iznosi 810 firmi.

“Najveći broj osnivača iz Turske (bez obzira na datum registracije) izvršio je registraciju privrednih društava u Podgorici – 311, Budvi – 282, Tivtu – 83, Kotoru – 39, Ulcinju – 34, Baru – 24, Rožajama – 18, Herceg Novom – 7, Bijelom Polju – 5, Nikšiću – 3, Cetinju – 2, Petnjici i Beranama po jedno”, saopštili su iz Poreske uprave Crne Gore (PU).