Šta je faktoring i kako može pomoći vašem poslovanju

Podijeli

Faktoring omogučava da sredstva brže cirkulišu i doprinosi likvidnosti i solventnosti realne ekonomije.

Savremeni faktoring je prilagodiva usluga, koju mogu koristiti preduzeća svih veličina iz gotovo svih područja ekonomije uz odgovarajuća prilagođavanja.

Posebno je primjeren za mala, srednja i velika preduzeća, koja pomoću faktoringa finansiraju rast opsega poslovanja i otklanjaju rizik nenaplate.

Jednako tako je nezaobilazan za preduzeća, bez obzira na veličinu, koja zapadnu u poteškoće s likvidnošću zbog odobravanja dobavljačkih posudbi.

Faktoring je finansijski posao u kojem se kupuju potraživanja za prodatu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu. Društvo otkupljuje kratkoročna potraživanja koja imate od vaših kupaca – dužnika, i to ona koja s rokom dospijeća plaćanja do 180 dana.

Prodavac fakure se ugovorom obavezuje da će platiti faktoring društvu faktoring naknadu i kamatu.

Ko su učesnici u faktoringu?

  • Klijent – prodavac robe ili usluge i ustupilac potraživanja
  • Banka/Faktor
  • Dužnik – kupac robe ili korisnik usluge klijenta

Šta podrazumijeva pružanje faktoring usluge?

  • Finansiranje klijenta (ustupioca potraživanja) isplatom avansa/iznosa finansiranja na račun klijenta, koji se određuje u visini od 60% do 90% vrijednosti ustupljenih potraživanja, dok se preostalih 10% do 40% vrijednosti doznačuje klijentu nakon dospijeća, odnosno nakon izmirenja obaveza od strane dužnika po ustupljenim potraživanjima.
  • Vođenje evidencije ustupljenih potraživanja podrazumijeva, između ostalog, obavještavanje dužnika o dospijećima ustupljenih potraživanja unaprijed, kao i slanje opomena dužnicima u slučajevima kašnjenja u plaćanju tih potraživanja.
  • Naplata potraživanja kroz prikupljanje uplata od dužnika po ustupljenim potraživanjima, bez preuzimanja rizika kašnjenja dužnika u plaćanju ili nenaplativosti od dužnika.

Kome je faktoring namijenjen?

Faktoring je pogodan oblik kratkoročnog finansiranja za poslovne subjekte/preduzeća koja:

  • imaju kvalitetna potraživanja, kvalitetne komercijalne ugovore i dobru saradnju sa svojim dužnicima;
  • imaju potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima za premoštavanje sve dužih odgoda plaćanja od dužnika, ali ne žele da koriste kreditno zaduženje u tu svrhu;
  • imaju stalne isporuke prema kupcima, sa odloženim rokovima plaćanja od 30 do 180 dana, te imaju potrebu za dodatnim uslugama uz finansiranje kao što su usluge vođenja evidencije potraživanja od dužnika ili usluge prikupljanja uplata od dužnika;
  • vode računa o sopstvenoj likvidnosti, povećavajući brzinu i kvalitetu naplate, kao i obrtni kapital za dalja ulaganja, uz istovremeno smanjenje troškova naplate i mogućih gubitaka.

Koje su prednosti za klijenta?

  • Poboljšanje likvidnosti i gotovinskog toka kroz bržu dostupnost gotovine;
  • Omogućavanje rasta prodaje, ostvarenja veće dobiti, razvoja poslovanja i bolje konkurentnosti na tržištu;
  • Fleksibilnost po pitanju instrumenata obezbjeđenja: zaduživanje prvenstveno na bazi kvaliteta ustupljenog potraživanja, a potom i ukupne kreditne sposobnosti ustupioca potraživanja bez hipoteke kao instrumenta obezbjeđenja;
  • Ušteda vremena klijenta na upravljanju potraživanjima i naplati;
  •  Kvalitetnije finansijske informacije za menadžment kompanije kroz dodatne usluge koje pruža Banka (Faktor)

Koraci prilikom korištenja faktoringa:

Klijent inicira zahtjev za faktoring koristeći prateće formate preliminarnog Upitnika i Liste dužnika putem nadležnog Account Manager-a kod Banke/Faktora ili, u slučaju da se ne radi o klijentu Banke, dobija inicijalne informacije o apliciranju za proizvod putem direkt info servisa.

Na osnovu preliminarne analize zahtjeva, za klijenta se kreira posebna ponuda koja sadrži informacije o uslovima faktoring transakcije.

Nakon što klijent prihvati ponudu, dostavlja potrebnu dokumentaciju Banci/Faktoru te mu se odobrava limit za faktoring transakciju i/ili podlimiti za dužnike.

Nakon odobrenja faktoring transakcije, Banka/Faktor pristupa izradi i potpisivanju formata ugovorne dokumentacije sa klijentom.

Po ispunjenju preduslova definisanih ugovorom o faktoringu, Banka/Faktor isplaćuje dogovoreni iznos avansa na račun klijenta kod Banke/Faktora (60 – 90% ustupljenog potraživanja/fakture), te obračunava i naplaćuje proviziju po ugovoru/faktoring limitu – jednokratno, unaprijed, prije isplate avansa.

Naplata sredstava od dužnika ili „regresno pravo naplate od klijenta“: podrazumijeva da Banka/Faktor šalje podsjećanje o dospijećima unaprijed ili opomene o već dospjelim fakturama dužnicima. Nakon što dužnik uplati puni (nominalni) iznos fakture, Banka/Faktor zatvara dospjelo finansirano potraživanje i doznačuje klijentu preostali procenat vrijednosti ustupljenih potraživanja u visini 10 – 40%, uz uslov da su sva potrebna plaćanja, proizašla iz osnova ugovora o faktoringu, izvršena prema Banci/Faktoru. U slučaju da to nije učinjeno u cijelosti, u roku definisanom ugovorom o faktoringu, Banka/Faktor koristi „regresno pravo“ – pravo vraćanja za naplatu od klijenta, u skladu sa odredbama definisanim ugovornom dokumentacijom.

Troškovi faktoringa – kamata i naknade

Cijena usluge faktoringa sastoji se od:

Faktoring kamate, koja se ugovara kao fiksna stopa i može se obračunavati:

  • diskontnim metodom (prije isplate avansa i oduzimanjem od iznosa avansa, unaprijed) ili
  • na mjesečnom nivou, po principu kamatnog računa (kao kod kredita)

Naknada u faktoringu:

  • Jednokratna naknada po ugovoru, koja se obračunava u procentualnom iznosu;
  • Naknada za procesiranje faktura koja se obračunava u procentualnom iznosu ili alternativno po paketu faktura, kao paušal.

Kamata i naknade u faktoringu se obračunavaju na iznos finansiranog potraživanja/fakture, odnosno isplaćenog avansa. Na sve kamate, diskont i naknade u faktoringu, primjenjuje se stopa PDV-a od 17%.

Izvor: Poslovni svijet