Njemačka olakšava zapošljavanje stranaca: Nužda zakon mijenja

Podijeli

Kako bi odgovorila na vapaje ekonomije koje zbog nedostatka radne snage trpi desetine milijardi eura gubitaka, njemačka vlada priprema novi, politički riskantan zakon o imigraciji.

Pošto čak ni bazen radne snage koji pruža Evropska unija nije dovoljan za najveću evropsku ekonomiju, cilj novog zakona je privlačenje kvalifikovane radne snage iz trećih država.

Već dovoljno velik problem

Prema službenim podacima, u Njemačkoj je trenutno otvoreno 1,2 miliona radnih mjesta.

Čak i ako se uzmu u obzir statističke neujednačenosti u pojedinim regijama te potencijal zapošljavanja dugoročno nezaposlenih, Ekonomski institut (IW) procjenjuje da se 440.000 otvorenih radnih mjesta ne može popuniti radnicima koji žive u Njemačkoj.

Aleksander Burstede, analitičar tržišta rada u IW-u za Financial Times kaže kako ekonomija zbog nedostatka radnika godišnje gubi 30 milijardi eura. A taj će iznos u budućnosti još više rasti.

“Problem je već dovoljno velik. No, moramo se prisjetiti da generacija ‘baby boomera’ odlazi u penziju i to će otvoriti dodatnu rupu u tržištu rada”, kaže Burstede.

Zdravstvo i industrija te male firme i obrti najviše su zahvaćeni ovim problemom. Situacija je posebno teška na industrijskom jugu zemlje gdje stopa nezaposlenosti u nekim dijelovima iznosi svega dva odsto.

Stoga je vlada predstavila nacrt zakona za koji se nada da će stupiti na snagu krajem godine, a koji uklanja najveću prepreku za poslodavce. Radi se o tome da njemačke firme vrlo lako mogu iz inostranstva dovesti fakultetski obrazovanog stručnjaka, ali mnogo teže kvalifikovanog radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem. A upravo takav tip zaposlenih njemačka industrija najviše treba.

Osjetljivo političko pitanje

Prvi problem koji se tada pojavljuje jeste da poslodavac mora dokazati da na njemačkom tržištu nema radnika koji mogu popuniti to radno mjesto. Drugi je problem što bez većih problema mogu zaposliti stranca samo ako je njegovo zanimanje na popisu deficitarnih. Prema prijedlogu zakona, oba ova ograničenja biće ukinuta.

To odražava činjenicu da nedostatak radne snage nije izolovan samo na stručnjake kao nekad, nego je mnogo širi i uključuje mnoštvo poslova za koje nije nužna fakultetska diploma.

No, predlaganje takvog zakona u ovom trenutku u Njemačkoj je dosta osjetljivo političko pitanje zbog migrantske krize 2015. kada se u zemlju slilo milion izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Avganistana i Iraka.

Alis Videl, čelnica kluba zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu smatra da zakonski prijedlog neće doprinijeti kontroli priliva imigranata, već ga podstiče, a navela je i mogućnost snižavanja plata lokalnih radnika.

Međutim, prijedlog vlade kancelarke Angele Merkel ne suočava se samo s otporom desne opozicije, već i unutar njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Iz stranke su više puta ponovili kako novi zakon ne smije širom otvoriti vrata za dodatne izbjeglice i nekvalifikovane radnike.

Poslovni dnevnik