Kina smanjila investicije u Evropi: Najviše pogođena Njemačka

Podijeli

U prvom polugodištu ove godine kineske investicije u Evropi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2018, izračunali su analitičari agencije Ernst & Young (EY).

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanja i kapitalna ulaganja kineskih kompanija u Evropi, u agenciji EY su našli 81 evropsku firmu koja je u prvih šest mjeseci primila kineski kapital.

Poređenja radi, u prvom polugodištu prošle godine Kinezi su uložili novac u 113 evropskih kompanija. Prema podacima EY, u još izraženijem padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Evropu.

Naspram 15 milijardi i 300 miliona dolara uloženih iz Kine u Evropu u prvih šest mjeseci prošle godine, u prvoj polovini 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dvije milijarde i 400 miliona dolara, javlja Novac.hr.

Raščlanjujući kineska ulaganja unutar Evropske unije, iz EY upozoravaju kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabilježila Njemačka.

Samo 11 njemačkih kompanija primilo je u prvom polugodištu kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Njemačku pao je s deset milijardi i 100 miliona u prvih šest mjeseci prošle, na 500 miliona eura u prvom polugodištu ove godine.

Ugledni konsultant primjećuje da se kineski kapital počeo izmještati iz kontinentalnog dijela Evrope u Veliku Britaniju, koja u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 17 kineskih ulaganja.

No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicijama iz Kine na Ostrvo. Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnjem polugodištu uloženo 400 miliona dolara.

Primat Njemačkoj unutar EU kada je u pitanju privlačenje kineskog kapitala preuzela je Švedska, u koju je u prvih šest meseci uložena milijarda i 100 miliona dolara.

Kao najvažniji uzrok slabljenja kineskih ulaganja u Evropi EY navodi trgovinski rat SAD i Kine.

Ji Sun, direktorka kancelarije za ekonomske odnose Kine s Njemačkom, Austrijom i Švajcarskom u agenciji EY, dovodi u vezu pad kineskih investicija s otežanom ekonomskom situacijom u samoj Kini.

“Na kineskom unutrašnjem tržištu postoji dosta nesigurnosti u pogledu daljih privrednih trendova, ne samo zbog trgovinskog rata s SAD. Uz to, kineske kompanije koje su u prethodnim razdobljima dovršile akvizicije u Evropi sada rade na restrukturiranim kompanijama, a neke razmišljaju i o njihovoj daljoj prodaji. U cjelini, nema puno planova kineskih kompanija oko daljih akvizicija u Evropi”, prokomentarisala je Ji Sun.

Najveći obim kineske investicije u Evropi su zabilježile 2016, kada je 309 evropskih kompanija preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starom kontinentu dosegla su 85 milijardi dolara te godine.