Bugarski premijer u Podgorici: Pustite imigrante, hajde da zajedno izvozimo struju u Italiju

Podijeli

Predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov predložio je danas formiranje mješovitog bugarsko-crnogorskog preduzeća koje će podmorskim kablom izvoziti električnu energiju u Italiju.

On je, tokom konferencije za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, kazao da ga zanima transfer struje između Crne Gore i Italije, jer Bugarska ima dva nuklearna reaktora i spreman teren za gradnju nuklearne elektrane.

“Predložio sam da napravimo mješovitu kompaniju, možda uz neko simbolično učešće u izgradnji naše nuklearke. Možda i sa kolegama iz Srbije, da bismo prenosili tu energiju naravno i prema Italiji na bazi onoga što vi gradite sa Italijom. Mislim da bi to bio jako dobar, profitabilan projekat”, poručio je Borisov.

On je to kazao nakon pitanja novinara Markoviću o zahtjevu EU da Crna Gora preuzme dio imigranata koji su trenutno na Siciliji.

Prema njegovim riječima, konkurentnost u biznisu i ekonomiji treba da bude mnogostruko veća i dodao da Evropa i Azija mogu biti povezani preko Balkana.

“Sve zavisi od nas, ako dosljedno i stalno vršimo pritisak, taj projekat neće ostati u fiokama evropske birokratije“, naveo je Borisov.

On smatta da je za obje države važan razvoj regionalne infrastrukture.

„Bez potrebne infrastrukture, ma šta govorili o zbližavanju i ekonomskoj povezanosti, to će biti samo još jedna prica“, kazao je Borisov.

Marković je kazao da su Crna Gora i Bugarska najozbiljnije pokrenule priču o regionalo- infrastrukturnom povezivanju koje je važno za ekonomski napredak regiona i poboljšanje kvaliteta građana.

„Jadransko – jonski put ušao je u deklaraciju samita u Sofiji, a to se desilo isključujući zahvaljujući Borisovu“, rekao je Marković.