OTP se širi u Srbiji: Preuzimaju Credit Agricole, žele i Komercijalnu banku

Podijeli

U moru učestalih vijesti o ukrupnjavanju tržišta u Srbiji posljednja je da OTP banka preuzima Credit Agricole Srbija, nezvanično se priča u bankarskim krugovima.

OTP grupa je vlasnik i CKB-a, najveće banke u Crnoj Gori.

B92 ocjenjuje da je burno u tamošnjem bankarskom sektoru te da je za deset godina broj banaka sa 35 smanjen na 28. Stručnjaci kažu da je i to previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja.

Ukrupnjavanje tog tržišta nije karakteristično samo za Srbiju, već se o konsolidacijama govori kako na Balkanu tako i Evropi. Svoje učšeće prvo su počeli da smanjuju Grci, a sada to rade Francuzi.

Mišljenje bankara je i da se na ovim prostorima ne može očekivati dolazak nekih velikih giganata poput Deutsche banke i Citi grupe, zbog toga se i spekulacije oko preuzimanja uglavnom odnose na regionalne banke. Posebno se ističe potencijalna velika ekspanzija OTP na čitav region. Blumberg je pisao da ta banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dvije godine za šta će izdvojiti milijardu dolara.

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, trebalo bi navodno da iskoristi milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu mjerka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije.

OTP banka se već pominje kao kupac poslovanja Societe Generale banke, ali i Komercijalne banke. Za sada je od njihove strane realizovana kupovina Vojvođanske.

Za konkretno posljednje tvrdnje oko Credit Agricole , izvori iz OTP nijesu mogli da potvrde, ali ni eksplicitno demantuju informaciju.

S druge strane, gigantske američke i azijske banke dominiraju svjetskim finansijskim tržištima. Na listi najvećih po aktivi prve su četiri kineske, zatim slijede američke i japanske banke.

Ako se izuzmu britanska HSBC u prvih deset banaka na svijetu nalaze se samo dvije evropske banke i to obje francuske, BNP Paribas na osmom i pomenuta Credit Agricole na 10. mjestu. Zato su sve češće spekulacije o spajanjima i ukrupnjavanjima evropskih banaka.