Arapi ponudili 105 miliona za PKB

Podijeli

Arapska „Al Dahra”, kao jedini zainteresovani kupac, ponudila je 105.055.000 eura za većinsko vlasništvo nad Poljoprivrednom korporacijom Beograd (PKB).

To je za oko pola miliona više od početne cijene koja je iznosila 104,5 miliona eura, što je polovina procijenjene vrijednosti PKB-a, prenose beogradski mediji.

Finansijska koverta otvorena je tačno u podne u Ministarstvu privrede koje je saopštilo da je dokumentacija koju je juče predala ova kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispravna. U ministarstvu su najavili da će danas u toku dana objaviti da li je ova ponuda prihvaćena, čime bi „Al Dahra” bila proglašena kupcem.

Ako se to dogodi – „Al Dahra” će postati vlasnik oko 17.000 hektara zemljišta nadomak Beograda, farme od oko 20.000 grla stoke, objekata, mehanizacije i udjela u imovini zavisnih preduzeća – „Ekolab”, Institut „Agroekonomik” i Veterinarska stanica PKB. Izuzeto je oko 11.000 hektara, oko 5.000 hektara građevinskog zemljišta koje PKB obrađuje i koje će budući poslodavac morati da iznajmljuje. Ne prodaje se zemljište na kome su naselja, šume…

„Al Dahra” posluje u oko 20 država u svijetu gde je kroz akvizicije, kupovinu zemljišta i investiranjem u kompanije koje se bave proizvodnjom hrane pribavila oko 80.000 hektara oranica. U Srbiji je vlasnik 1.000 hektara i preduzeća „Al Dahra Rudnap” koje se bavi uzgojem jabuka i borovnica.

Pretežna djelatnost arapske kompanije jeste proizvodnja stočne hrane i poljoprivrednih proizvoda. U Abu Dabiju posjeduje farmu od oko 1.600 krava.

Uslovi tendera obavezuju novog vlasnika da u PKB-u, koji je pojedinačno najveći proizvođač mlijeka u Srbiji, naredne tri godine zadrži isti nivo proizvodnje.