Direktorica pravnih poslova Plantaža smijenjena zbog izgubljenih sporova

Podijeli

Direktorica opštih i pravnih poslova državne kompanije Plantaže Stojanka Asanović, smijenjena je prije nekoliko dana, poslije više od 15 godina provedenih na toj funkciji, a na njeno mjesto postavljen je Miroslav Vuković, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora.

Do smjene je došlo nakon što je Odbor direktora Plantaža, na sjednici održanoj u prošli petak, tražio odgovornost menadžmenta za gubitak nekoliko velikih sudskih sporova kompanije, među kojima ima značajan broj parnica koje su protiv Plantaža poveli i zaposleni.

Smjena Asanovićeve bila je ”najbezboljniji” potez za dugogodišnju izvršnu direktorku Vericu Maraš, koja je nakon smjene imenovala za svoju savjetnicu. Asonovićeva juče nije odgovorala na poziv “Vijesti”.

Novi direktor Sektora za opšte i pravne poslove Miroslav Vuković, prema informacijama “Vijesti” iz kompanije, nije slučajno postavljen na mjesto Asanovićeve. On je školski drug Veselina Đurišića, direktora prodaje i marketinga u Plantažama. Đurišić je prije više od četiri godine pokrivao direktorsko mjesto kćerke kompanije u Beogradu u kojoj je, takođe, radio i Vuković.

Prema podacima pravnog sektora Plantaža iz septembra prošle godine u koje su “Vijesti” imale uvid u Osnovnom sudu u Podgorici zaposleni i bivši zaposleni vodili su ukupno 49 sudskih sporova od kojih su u međuvremeno postali pravosnažni 13 sporova po osnovu kojih je kompanija morala da plati sa kamatama skoro 300 hiljada eura.

Jasno je već da nakon uhodane prakse Plantažama, na kraju, slijedi milionski gubitak u ovim radničkim sporovima. Ako se i ostali zaposleni odluče po istim osnovama tuže kompaniju je pitanje hoće li ona moći da bezbolno “preživi” vanredne sudske troškove koji će se, u krajnjem, mjeriti najvjerovatnije brojkama u iznosu između 6,9 miliona (pod pretpostavkom da 300 od oko 700 stalno zaposlenih tuže kompaniju) do čak 10 miliona eura.

Sudskim problemima sa bivšim i sadašnjim radnicima državne kompanije za proizvodnju vina treba dodati sasvim izvjestan gubitak spora za zemljište na Marezi sa jednom porodicom, a koja se procjenjuje na iznos od oko 1,2 miliona eura. Iako ova presuda još nije pravosnažna “Vijesti” nezvanično saznaju da iz menadžmenta kompanije uveliko traže novi kredit za pokriće tih troškova jer im Investiciono razvojni fond (IRF) nije navodno želio odobriti kredit za pokrivanje tih sudskih troškova.

Sporovi koje zaposleni Plantaža vode kod nadležnih sudova su po osnovu nezakonitog smanjenja zarada zaposlenih koji su imali obračunski koeficijet iznad 5 (takozvani “menadžerski limit”), zatim po osnovu nezakonitog smanjenja obračunske vrijednosti boda sa 165 na 150 eura i po osnovu nezakontog premještaja zaposlenih na lošija radna mjesta sa manjim koeficijentom složenosti posla.

Vrijednost svih sporova kada bi svi zaposleni koji imaju pravo tužili firmu, sa pripadajućim porezima i doprinosima na primanja iznosio bi čak oko 10 miliona eura.

Opširnije na portalu Vijesti