Plantaže dižu nove vinograde vrijedne 1,5 miliona eura

Podijeli

Novi investicioni poduhvat u kompaniji Plantaže od preko četiri miliona EUR obezbijediće razvoj tom preduzeću, ali će benefit biti i za crnogorsku ekonomiju i građane, ocijenio je premijer Duško Marković.

“Plantaže jesu i biće naš brend i jedan od najboljih ambasadora Crne Gore u svijetu”, saopštio je Marković preko Twittera.

Riječ je o podizanju novih vinograda na 55 hektara, vrijednosti 1,5 miliona eura i hladnjača za prijem, skladištenje i manipulaciju svježeg voća, vrijedne dva miliona eura.

Krajem prošle i početkom ove godine posađeno je 2,6 hiljada stabala maslina, što je početak širenja maslinjaka na Ćemovskom polju.

“Cilj je 20 hiljada komada i instaliranje linije za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja”, saopšteno je iz Vlade.

U minusu 2 miliona

Plantaže su tokom tri mjeseca ove godine poslovale s gubitkom od skoro 2 miliona eura, što je 28 odsto veći gubitak u odnosu na isti period period 2018.

Kvartalni poslovni prihodi kompanije povećani na 3,67 miliona eura, a istovremeno su rasli i poslovni rashodi na 4,86 miliona eura.

Detalji iz bilansa stanja za prva tri mjeseca 2019. pokazuju da su kratkoročne obaveze kompanije za godinu povećane sa 14 na 16 miliona eura, a dugoročne obaveze sa 10,1 milion na 12,6 miliona eura.