Američki milijarder kupuje magazin Time za 190 miliona dolara

Podijeli

Samo osam mjeseci nakon što je prodat američkoj medijskoj grupi Meredith Corporation, časopis Time ponovno mijenja vlasnika, a ovoga puta kupuje ga milijarder Marc Benioff.

Suosnivač Salesforce.coma Marc Benioff i njegova supruga lično kupuju Time za 190 miliona dolara. U saopštenju Mereditha stoji kako Benioffi „neće biti uključeni u svakodnevno poslovanje ili novinarske odluke“.

Dogovor bi mogao biti dovršen kroz mjesec dana, no prvo mora dobiti regulatorno odobrenje, prenosi Poslovni dnevnik.

Marc Benioff, predsjednik, izvršni direktor i suosnivač kompanije Salesforce.coma za poslovanje u oblaku, izjavio je kako on i njegova supruga duboko poštuju organizaciju i taj poznati brend.

„Moć Timea oduvijek je bila u njihovom jedinstvenom pisanju o ljudima i problemima koji na sve nas utiču i povezuju nas“, napisao je u tvitu.

Benioffi preuzimaju Time u vrijeme kada je budućnost štampanih medija neizvjesna. Prodaja Timea je pala, a bori se i s padom prihoda od oglašavanja.

Meredith je tek u januaru 2028. dovršio kupovinu matične firme Time Inc. i ubrzo prodao neke od njihovih najpoznatijih magazinskih naslova.

Prema Forbesu, Benioff ima imovinu vrijednu 6,7 milijardi dolara, a nije jedini preduzetnik iz tehnološkog svijeta koji je odlučio kupiti tradicionalnu štampanu publikaciju.

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos kupio je 2013. godine Washington Post, a prošle godine Laurene Powell Jobs, filantropistkinja i udovica Stevea Jobsa, kupila većinski udio u časopisu The Atlantic.