Direktor danske banke dao ostavku nakon skandala zbog pranja novca

Podijeli

Glavni izvršni direktor Danske Bank, Tomas Borgen, dao je otkaz u srijedu zbog izbijanja skandala o sumnjivim transakcijama između 2007. i 2015. godine u iznosu od oko 200 milijardi eura, od kojih je većina bila sumnjiva.

“Jasno je da Danske Bank nije ispunila svoju odgovornost u slučaju mogućeg pranja novca u Estoniji. Duboko mi je žao zbog toga”, izjavio je Borgen u izjavi u kojoj je potvrdio da su se dogodili nedostaci u vezi s koordinacijom, komunikacijom i kontrolom unutar banke.

Regulatori i finansijska zajednica pomno će razmotriti izvještaj Danske Banka, koje je uslijedilo nakon poziva Brisela za uspostavom novog kontrolora u Evropskoj uniji kako bi se stalo na kraj finansijskom kriminalu, nakon niza skandala o pranju novca preko velikih banaka.

Holandska banka ING ovog mjeseca je priznala da su kriminalci uspjeli da operu novac kroz njene račune i pristala je da plati 775 miliona eura poravnanja kako bi okončala slučaj.

Dionice Banke u padu

Trećina vrijednosti dionica Danske Banka izbrisana je u posljednjih šest mjeseci, uglavnom zbog zabrinutosti zbog mogućeg ispitivanja od strane američkih vlasti i kazni koje bi to moglo donijeti.

Skandal je prouzrokovan preko nerezidentnih portfelja koji su uključivali klijente iz Rusije, Azerbejdžana, Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država.

Izvještaj je pokazao da Danske Bank nije uspjela da preduzme odgovarajuće mjere u 2007. godini kada je kritikovala estonska regulatorna agencija zbog glasina o pranju novca koje se procjenjivalo na milijarde rubalja mjesečno.

Banka se u izvještaju branila time da estonska podružnica nije podijelila informacije “zviždača” s glavnim odborom ni nakon optužbi “zviždača” 2014. godine te da nije koristila interne mjere za sprječavanje pranja novca.

Banka, čija je cijena dionica pala 5 odsto nakon objavljivanja izvještaja, takođe je smanjila očekivanja za godišnju neto dobit na 16-17 milijardi danskih kruna, s ranijih 18 do 20 milijardi.