Džek Ma: Trgovinski rat Kine i SAD-a će potrajati i imaće ogromne posljedice

Podijeli

Suosnivač kineske platforme za onlinr trgovinu Alibaba, Džek Ma uputio je ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine.

Ma kaže da će taj trgovinski rat potrajati i imati veće posljedice nego što većina ljudi misli.

Predsjednik kompanije Alibaba kaže da bi spor mogao potrajati 20 godina, i opstati i poslije predsjedničkog mandata Donalda Trampa, jer se dvije najveće ekonomske sile na svijetu bore za globalnu prevlast, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Kina, prema njegovim riječima, treba da ojača svoju ekonomiju kako bi se uhvatila u koštac sa konfliktom i preorijentisala sa trgovinskih odnosa sa SAD na trgovinske odnose sa regionima poput jugoistočne Azije i Afrike.

“Kratkoročno gledano, poslovne zajednice u Kini, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi će biti u nevolji”, izjavio je Ma na konferenciji u Hangdžou.

Njegov komentar dolazi nedugo nakon što je Kina obećala da će odgovoriti uzvratnim merama na najavljene nove tarife SAD-a na uvoz kineske robe u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara.

Ma je naveo i da će njegova kompanija trpeti posljedice rastućih trgovinskih tenzija, ali i da će ova “trauma” pružiti neslućene mogućnosti onim kompanijama koje budu sposobne da ih iskoriste.