Simović: Gradnja autoputa je ubrzala cijelu crnogorsku ekonomiju

Podijeli

Projekat gradnje autoputa značajno je doprinio rastu crnogorske ekonomije, koji je u prošloj godini bio jedan od najvećih u Evropi. Svakako, najznačajniji pozitivni ekonomski efekti izgradnje autoputa očekuju se njegovim završetkom i povezivanjem sa ključnim evropskim saobraćajnim koridorima, tržištima i emitivnim turističkim zonama, kazao je danas potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

““Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Autoput će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta u Evropu“, rekao je Simović na otvaranju 40. Sajma građevinarstva u Budvi. U Jadranskom sajmu istovremeno su otvoreni i 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike. Zemlja partner sajma je Narodna Republika Kina.

Simović je istakao da učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore.

“Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu jasno pokazuju postojanje sve većeg interesovanja domaćih i stranih investitora za tržište Crne Gore i potvrđuju da Vladini napori za unapređenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate u pravcu održanja dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana“, naglasio je Simović.

On je ocijenio da je i MMF, konstatacijom da crnogorska ekonomija ima dobar učinak uprkos visokom javnom dugu, potvrdio ispravnost politike crnogorske Vlade.