Ni kilometar autoputa nakon skoro četiri godine gradnje

Podijeli

Prioritetna dionice autoputa Smokovac–Uvač–Mateševo, po ugovoru iz 2015. godine trebalo je da bude završena do 11. maja 2019. godine, ali će taj rok biti probijen.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio je kašnjenje do godinu, mada je ranije iz istog resora javnost pripremana da će kompletan posao biti završen do kraja naredne godine.

Danas je objavljen svježi snimak sa gradilišta koje vodi kineska kompanija CRBC, na kojem se vide nedovršeni radovi na cijeloj dionici. Maj 2019, kada ističe ugovoreni rok za gradnju, sve je bliže ali još nemamo nijedan metar asfalta.

Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, duga je 41 kilometar i ujedno najzahtjevnija. Sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu se penje na preko 1.100 metara. Zbog velikog uspona i konfiguracije terena, dozvoljena maksimalna brzina biće 100 kilometara na sat.

Najveći objekat na toj dionici je Most Moračica, koji je trenutno u fazi sastavljanja. Stubovi, od kojih najviši ide i do 180 metara, izgrađeni su prošle godine. Ukupna dužina mosta je oko jedan kilometar. Na toj dionici biće izgrađeno 45 mostova i vijadukata i 32 tunela.

Izgradnja dionice će, kako je ranije najavljeno, koštati 809,6 miliona eura, od čega se većina finansira iz kredita EXIM banke a manji dio iz crnogorskog budžeta.