Velika Britanija želi da postane svjetski centar za kriptovalute, ali prvo da ih reguliše

Podijeli

Odbor britanske komisije za riznicu objavio je u srijedu izvještaj o kriptoimovini, u kojem se prostor kriptotrgovine nazvao “Divljim zapadom” pa je pozvao na sprječavanje pranja novca i regulaciju zaštite potrošača, prenosi Business Insider.

Da se radi o “Divljem zapadu” potvrdila je i kancelarija državnog tužioca u Njujorku, koji je takođe objavio izvještaj o kriptorazmjenama, upozoravajući na sukobe interesa, zaštitu potrošača i zloupotrebu trgovinskih praksi.

Britanski izvještaj, međutim, ne odbacuje kriptoposlovanje, nego navodi da bi Velika Britanija mogla postati globalni centar kriptoposlovanja, ako ga reguliše. To se odnosi prvenstveno na sprečavanje pranja novca i zaštitu potrošača.

Kriptovalute su trenutno Divlji zapad

Zastupnici britanskog parlamenta su svjesni mogućih ekonomskih problema zbog Brexita, poput inflacije koja je već pogodila Ujedinjeno Kraljevstvo, pa traže najsavremenija rješenja za podsticanje ekonomije.

“Bitcoin i druge kriptovalute nalaze se na ‘Divljem zapadu’, a to je investitorima rizik. S obzirom na visoku volatilnost cijena, hakovanje i pranje novca, Odbor za riznicu vjeruje da treba uvesti regulaciju”, naveo je u saopštenju Niki Morgan, predsjedavajući Odbora za riznicu.

U izvještaju se ustvrdilo da kriptovalute, poput bitcoina, nijesu valute nego spekulativne imovine. Kao i da je problem da se smatraju valutama upravo velika fluktuacija njihovih cijena na tržištu, odnosno volatilnost.

Index hr podsjeća da je vrijednost kriptovaluta eksplodirala prošle godine, a najpopularniji bitcoin je dostigao čak 20.000 dolara po jedinici. Međutim, cijelo tržište se srušilo za oko 80 odsto od vrhunca, a analitičari upozoravaju da će ostati samo najkvalitetniji proizvodi.

Trenutno cijena bitcoina iznosi 6.337 dolara.

Index.hr