Švajcarci u nedjelju izlaze na tri referenduma

Podijeli

Švajcarskk birači u nedjelju izlaze na dva referenduma kojima žele da zaštite kvalitet svoje prehrane i poljoprivrede, prenose švajcarski mediji, a istog dana odlučiće i o pravnom statusu biciklističkih staza.

Švajcarska je većinski urbano društvo, ali poljoprivreda je važan dio njenog kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švajcarske standarde, ocjenjuju tamošnji mediji.

Švajcarci će zbog toga 23. septembra izaći na biračka mjesta na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije koji su zakazani nakon što su njihove pristalice prikupile više od 100.000 potpisa koliko je određeno zakonom o direktnoj demokratiji.

Inicijativa o pravednoj prehrani

Prvi referendum je poznat kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se poziva savezna vlada da promoviše ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mjera protiv bacanja hrane.

Drugi referendum je o “suverenosti hrane” i njime se traži radikalnije restrukturiranje poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i porodična gazdinstva. Predlaže se zabrana genske tehnologije, mjere kojima će se povećati broj zaposlenih u agrikulturi, određivanje pravednih cijena za sve proizvode i više namete na uvezenu hranu.

Prvi referendum promoviš švajcarska Zelena stranka, a drugi švajcarski poljoprivredni sindikat Uniterre.

Tijesni rezultati

Protivnici, među kojima je i švajcarska vlada, smatraju da će usvajanje oba zahtjeva dovesti do porasta birokratije i cijena te Švajcarsku moguće dovesti u sukob s postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima, piše Index.hr.

Po anketama, rezultati će biti tijesni.

Švajcarci će u nedjelju glasati i na referendumu koji je raspisala vlada kako bi se potvrdila njena odluka iz marta da se “biciklističke staze pravno izjednače s pješačkim i planinskim stazama”.

Naime, Švajcarci su prije četrdeset godina u ustav unijeli obavezno održavanje i izgradnju pješačkih i planinskih staza, a sada to žele da prošire i na biciklističke.