Švajcarsku pogodila recesija nakon istorijskog pada BDP-a

Podijeli

Švajcarska je pala u recesiju nakon istorijskog pada BDP-a od 8,2% u drugom tromjesečju, saopštilo je ministarstvo privrede. Kako je saopšteno, ovo je najveći pad od 1980., kada su počeli pratiti kretanje ekonomije po kvartalima. U prvom tromjesečju pad BDP-a iznosio je 2,5%.

Švajcarsko ministarstvo privrede malo je korigovalo podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje, jer su u junu objavili da je pad u prvom tromjesečju bio 2,6%.

Ministarstvo je istaklo da Švajcarska nije izuzetak s obzirom na trenutne okolnosti jer je pandemija koronavirusne bolesti odvela cijelu svjetsku ekonomiju u ozbiljnu recesiju.

Do danas je 24 miliona ljudi širom svijeta zaraženo novim virusom, a 820.000 je umrlo. U Švajcarskoj je do sada zabilježeno nešto više od 40 000 infekcija, a Covid-19 je odnio 1.700 života.

Ministarstvo privrede takođe je istaklo da je pad švajcarskog BDP-a u drugom tromjesečju u međunarodnom poređenju ostao ograničen. Proizvodnja u bogatoj alpskoj zemlji pala je za devet posto u drugom tromjesečju, a veći pad BDP-a spriječio je rast farmaceutske industrije. Izvoz robe smanjen je za 9,4 posto, a uvoz za 14,3 posto.