Džek Ma odustao: Ništa od posla za milion Amerikanaca

Podijeli

Utemeljivač kineskog diva u segmentu internets trgovine Alibaba, Džek Ma povukao je obećanje o otvaranju milion radnih mjesta u SAD, navodeći kao razlog eskalaciju trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

Kineska novinska agencija podsjeća da je Ma obećao milion radnih mjesta američkom predsjedniku Donaldu Trampu na početku njegovog predsjedničkog mandata, ali ne može ispuniti obećanje zbog trgovinskog rata dvije najveće ekonomije, kazao je u srijedu u razgovoru za kinesku agenciju Ksinhua.

“Nema šanse da se to obećanje u potpunosti ispuni”, rekao je čelnik Alibabe, budući da se baziralo na “prijateljskoj saradnji SAD-a i Kine i na pretpostavci o racionalnoj i objektivnoj bilateralnoj trgovini”.

“Sadašnja je situacija već poništila izvornu pretpostavku”, konstatovao je Ma, dodajući da će Alibaba nastaviti da promoviše zdrave kinesko-američke trgovinske veze.

Eskalacija američko-kineskog rata nastavljena je ove sedmice, nakon što je američki predsjednik uveo carine na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza koje stupaju na snagu 24. septembra. Peking je obećao da će odgovoriti carinama na 60 milijardi dolara američkog uvoza.