Pregovori o privatizaciji Montenegro Airlinesa naredne sedmice

Podijeli

Crnogorska vlada održaće razgovore sa “ozbiljnim evropskim prevoznikom” o preuzimanju Montenegro Airlinesa tokom prve sedmice oktobra, rekao je premijer Duško Marković.

Govoreći na Miločer forumu za razvoj ove nedjelje, Marković je rekao da će Vlada učiniti sve kako bi nacionalna avio-kompanija preživjela.

“Tokom prve sedmice oktobra razgovaram sa partnerima koji su zainteresovani za kupovinu naše nacionalne aviokompanije. To je ozbiljna evropska aviokompanija. Ako ponuda bude dobra, mi ćemo raditi na dogovoru”, prenosi Markovićeve riječi sajt EX-Yu Aviation.

Saopštenje dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je crnogorski ministar za saobraćaj i pomorstvo rekao da “velika međunarodna kompanija” planira kupiti udio u Montenegro Airlines-u i da će uskoro poslati pismo namjere vladi.

Premijer nije precizirao koja je evropska aviokompanija izrazila interesovanje za svog crnogorskog kolegu.

Svi prethodni pokušaji privatizacije Montenegro Airlines-a su propali. Interes se kreće od El Al Israel Airlinesa do Turkish Airlinesa i Etihad Airwaysa. U izvještaju o napretku Crne Gore iz 2018. godine, Evropska komisija je napomenula: “Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, akumulirajući znatne finansijske dugove”. Ek je pozvala vladu da proda svoje akcije u aviokompaniji.