Plan: Velika plaža dobija hotele i vile sa 9,2 hiljade ležajeva

Podijeli

Studijom lokacije za dva sektora Velike plaže, koji obuhvataju naselja Gornji i Donji Štoj i Reč, planirano je ukupno 9,2 hiljade ležajeva u luksuznim hotelima i vilama, koji moraju biti uklopljeni u okolinu.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Studiju lokacije za dva sektora na prostoru Velike plaže u Ulcinju. U dokumentu se navodi da su glavni turistički lokaliteti planirani na Velikoj plaži, Adi Bojani, Mavrijanu i Briskoj gori, piše Pobjeda.

Za gradnju turističkih sadržaja planirano je 27 odsto zemljišta obuhvaćenog tim planom, dok je za zelene površine i pejzažno uređenje predviđeno 45 odsto. U hotelima bi, kako se navodi, bilo 6,5 hiljada kreveta, a u vilama još 2,7 hiljada.

U budućim kompleksima prema očekivanju projektanata bilo bi hiljadu stalnih radnih mjesta i 1,84 hiljade sezonskih.

“Prihod države i opštine tokom gradnje procijenjeni su na 131 milion eura, a od toga najviše od naknade za uređenje građevinskog zemljišta, 114 miliona”, navodi se u studiji.

Prostor Velike plaže dijeli se na zonu sa postojećim hotelima, turističku sa pet modula za izgradnju objekata između kojih se nalaze zeleni pojasevi, prelaznu sa jednim manjim modulom i golf-terenom i prirodnu, odnosno rezervat.

“Sa aspekta turističkog planiranja traži se odnos između zelenih površina i broja kreveta i to površina od 100 metara kvadratnih građevinskog zemljišta na jednog turistu, odnosno jedan krevet. Time se postiže visoki kvalitet u turizmu i visoka ekološka odgovornost u korišćenju Velike plaže”, konstatuje se u dokumentu.