Džejmi Dajmon, JPMorgan Chase

Šef najveće američke banke tvrdi: Težak rad nije ključna osobina pravog lidera – to je pravi odnos prema drugim ljudima

Podijeli

Prema Džejmiju Dajmonu, predsjedniku i izvršnom direktoru JPMorgan Chasea, najuspješniji lideri imaju određene ključne osobine.

″Poniznost, otvorenost, pravednost i autentičnost” su najvažniji – uspješan lider ne mora biti najpametnija osoba ili osoba koja radi najviše i najteže”, kazao je Dajmon, koji vodi najveću banku u SAD i nadgleda više od 250.000 zaposlenih širom svijeta, kako je prenio glavni urednik na LinkedIn-u Danijelu Rotu u nedavnom videu.

„Upravljanje zaista podrazumijeva rad, praćenje, disciplinu, planiranje, analize, činjenice, činjenice, činjenice. To je i dovođenje pravih ljudi u tim, ubijanje birokratije, sve te razne stvari”, rekao je Dajmon Rotu. “Ali ključ uspješnog liderstva nije samo to.”

Radi se o “poštovanju ljudi”, ne samo o harizmi ili “moždanoj moći”, rekao je.

Posjedovanje ovih osobina takođe povećava produktivnost, zajedno s uspjehom, rekao je Dajmon. Ako ste „sebični“ ili „preuzimate zasluge“ kada to nije opravdano, drugi „neće hteti da rade“, što će uticati na efikasnost na poslu.

Dajmon traži ove osobine od kandidata prilikom zapošljavanj. Kada intervjuiše ili procjenjuje unapređenje, Dajmon sebi postavlja nekoliko pitanja o kandidatu, uključujući: „Da li bih radio za tu osobu? Da li bih želio da moje dijete radi za tu osobu?”

On takođe razmatra i da li kandidat “preuzima krivicu” i “kako se ponaša kada nešto krene naopako”.

U svojoj ulozi izvršnog direktora, Dajmon je rekao da pokušava da u djelo sprovodi sve ono što propovijeda.

„Niko ne bi rekao da je Džejmi Dajmon skroman“, rekao je u julu, „ali ja se prema svima odnosim isto i očekujem istu stvar. Želeo bi da radiš za mene ako misliš da mi je stalo, ako se ponašam pošteno prema tebi, ako se prema svima odnosim jednako”, dodao je.

Da biste postigli uspjeh, “ponašajte se s ljudima onako kako želite da se prema vama ponašaju”, rekao je Dajmon Rotu. “Jednostavno – poštuj ljude.”

CNBC/Investitor