Telekom Srbija ponudio 61 milion eura za albanski telekom

Podijeli

Telekom Srbija je za preuzimanje Telekoma Albanija ponudio 61 milion eura, javlja beogradski Danas, a albanski mediji prenose da je ponudu formalno predao crnogorski M:tel, kompanija u vlasništvu srpske firme.

Telekom Albanija je dio Deutsche Telekom grupe, a konkurent Telekomu Srbija su albanski Eagle Mobile, bugarski Vivakom kao i neimenovani grčki investitor, dodaje Danas.

List ocjenjuje da, iako su Njemci većinski vlasnici, promjena vlasništva u Telekomu Albanija neće biti moguća bez odovrenja albanskih vlasti, te da je već počelo političko lobiranje.

Interesovanje Telekoma Srbije za albanskog operatera u skladu je sa najavljenom namjerom širenja u regionu.

“Cilj Telekoma Srbija jeste da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija. Dali smo ponudu i u toku je razmatranje”, rekli su iz Telekoma za B92, ne otkrivajući detalje.

Telekom Albanija je drugi najveći operater u Albaniji.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk naveo je nedavno da je kompanija u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i ocijenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus, nakon ranijih ulaganja i akvizicija regionu.

“Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj“, rekao je Ćulibrk.