Kako je Telenor sa najmanje prihoda ostvario najveću dobit u odnosu na konkurente

Podijeli

Crnogorska kompanija Telenor, u vlasništvu češkog fonda PPF, ostvarila je prošle godine najbolji finansijski rezultat u odnosu na glavne konkurente – Crnogorski Telekom i M:tel, uprkos činjenici da je imao najmanje poslovne prihode.

Kako se vidi iz finansijskih iskaza, Telenor je prošle godine imao ukupne prihode u iznosu od 59,7 miliona eura, što je za 870.000 eura manje nego godinu ranije. Ipak, zahvaljujući značajnom smanjenju poslovnih rashoda, uspjeli su da naprave neto dobit od 10,9 miliona eura, što je čak 22,2 odsto više nego godinu ranije.

Dobit Telenora u 2018. godini bila je skoro dva miliona eura veća nego godinu ranije.

Takav rezultat je napravljen drastičnim smanjenjem rashoda, koji su prošle godine bili 3,2 miliona eura manji nego 2017. U apsolutnim ciframa, poslovni rashodi Telenora su u 2018. godini iznosili 47,2 miliona eura, što je 6,3 odsto manje nego prethodne.

Prihodi glavnih Telenorovih konkurenata bili su viši, ali je krajnji rezultat, nakon plaćanja poreza, bio slabiji.

Crnogorski Telekom, koji posluje u okviru Deutsche Telekom grupe, uspio je prošle godine da poveća neto dobit za odličnih 41,6 odsto, na 7,26 miliona eura. To je ipak 3,6 miliona eura manje nego Telenorov rezultat. Ili u procentima -33,22 odsto, ili – manje za cijelu trećinu.

I Telekom se vodio smanjenjem rashoda u prošloj godini i na kraju su uspjeli da ih smanje za 2,33 miliona, odnosno, tri odsto u odnosu na godinu ranije. Pali su, međutim, i ukupni poslovni prihodi, i to 0,9 odsto na 85 miliona eura.

M:tel nastavio uzlet

Najmlađi telekom operator u Crnoj Gori, M:tel, koji posluje u okviru Telekom Srbija grupe, dugo vremena se borio za svoje mjesto na crnogorskom tržištu. Nakon izlaska na tržište kablovskig usluga, njegovi prihodi su „eksplodirali“ i uspjeli su da se rezultatima približe „velikim i starijim“ igračima.

Takav trend je nastavljen i u 2018, pa jedini od ove trojke zabilježio rast ukupnih prihoda, i to značajnih 4,8 odsto na 71 milion eura.

I neto dobit M:tela je zabilježila značajan rast, i to 20,4 odsto na 6,7 miliona eura. M:tel je jedini od „trojke“ ostvario i rast poslovnih rashoda, koji su na kraju prošle godine iznosili 59,6 miliona, što je 5,5 odsto više nego godinu ranije.