Uložio 22 miliona eura i dobio crnogorski pasoš: Australijanac već uživa čari ekonomskog CG državljanstva

Podijeli

Nakon što je nekoliko godina putovao po Balkanu, Australijanac Romi Havat, libanskog porijekla, još prije četiri godine je odlučio da investira u Crnu Goru.

Do sada je uložio 22 miliona eura i zbog toga je i dobio crnogorsko državljanstvo. Kako je ranije izjavio za Pobjedu bez obzira na izazove koje ima bilo koja ekonomija u nastajanju, odlučio se za Crnu Goru nakon razmatranja određenog broja kriterijuma i sada sve što rade on i njegovi zaposleni usmjereno je na pozicioniranje Crne Gore na svjetskoj mapi kao premijum destinacije.

“Živim uglavnom u Dubaiju, ali provodim znatan dio svog vremena putujući zbog svojih biznisa širom svijeta. Želio bih da provedem više vremena u Crnoj Gori, i malo usporim i uživam. Želimo da ovu destinaciju predstavimo svjetski poznatim imenima”, kazao je Havat koji je već doveo značajan broj poznatih ličnosti i predstavio im Crnu Goru.

Ekspert za transformaciju biznisa

On je vodeći međunarodni preduzetnik, poznat po inovativnim svjetskim biznisima, transformacijama startupova i preokretanju biznisa u milionski vrijedne komercijalne projekte. Aktivan kao filantrop, već godinama, Romi Havat pomaže brojne projekte u Evropi, na Dalekom Istoku i Africi.

Uvijek se vodi strašću da započne jedinstvene biznis modele i da svojim globalnim skupom aktivnosti sa iskustvom koje je stekao godinama napravi smjele poteze. Član-osnivač je i GSN Slobal Sustainability Network (mreže UN) za ostvarivanje globalnih ciljeva za održivost sa fokusom na cilj 8.

Njegov najjači fokus je na edukaciji i treningu, uz održivost koja je i suštinski put za smanjenje siromaštva, i očuvanje ljudskog dostojanstva.

Poslovna grupa Romija Havata trenutno posjeduje brojne investicije u više zemalja,

“Takođe održavamo naše projekte u obrazovanju i obuci putem naših Airways Aviation trening akademija, Scenic i Chartera koji pruža helikopterske i avionske usluge i čarter usluge putem Airways Scenic & Charter u cijelom regionu, promocija Crne Gore kao destinacije i tretman za visoko platežne klijente preko Discover Montenegro i ugostiteljstvo preko dva Biblos restorana u Porto Montenegru i Podgorici”, kazao je Havat.

Kako je rekao kriterijumi koji su ga opredijelili za ulaganje u Crnu Goru su prije svega investiciono okruženje i zaštita koja je pružena za podršku privlačenju investitora i investicija pod vladavinom prava kao i čisto okruženje i brzo povećanje kvaliteta života.

“Demografsko i geografsko pozicioniranje Crne Gore u odnosu na Bliski Istok, Afriku i Evropu i pozitivan poslovni potencijal koji proističe iz toga, relativno kratke vremenske prilike pridruživanja Evropskoj uniji, stabilnost Vlade i progresivnost u razmišljanju, vjerska raznolikost i tolerancija sve su to kriterijumu koji su me opredijelili da ulažem u vašu lijepu zemlju”, kazao je Havat.

Razgranat biznis u Crnoj Gori

On je kod nas poznat i kao vlasnik restorana “Byblos” u Tivtu i u Podgorici, kompanije “Discover Montenegro” stacionirane u tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro koja se bavi pružanjem raznih vrsta usluga u elitnom turizmu i čarteru jahti i vazduhoplova, kao i firme “Airways Scenic& Charter” koja se bavi iznajmljivanjem helikoptera i aviona i obavljanjem panoramskih i čarter letova u Crnoj Gori.

Havat je u Podgorici osnovao i crnogorsku podružnicu svoje multinacionalne kompanije “Airways Aviation” koja se bavi školovanjem profesionalnih pilota civilnih vazduhoplova, u skladu sa evropskim EASA standardima.

Škola trenutno, pored ostalih klijenata, za račun Vlade Libije obučava 70 kandidata iz te sjevernoafričke države.

Havat  je vlasnik i luksuzne megajahte – jedrenjaka “Riana”, dugačke 42 metar, čija je matična luka Porto Montenegro, gdje biznismen ima i stan.

Nedavno je kupio i ekskluzivni restoran “Prova” u Tivtu, za koji je, prema nezvaničnim izvorima, platio 2,4 miliona eura.