Smokovac – Mateševo 2020: Ima li kraja pomjeranju rokova za završetak gradnje autoputa?

Podijeli

Da gradnja prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa neće biti završena u roku nagovijestio je još predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i to usred predsjedničke kampanje u martu ove godine.

On je, obilazeći gradilište autoputa, prvi put “zaobišao” pominjanje maja 2019. kao ugovorenog roka za završetak gradnje, ističući da ćemo “tokom naredne godine” dobiti autoput.

Taj dio možete čuti u snimku ispod:

Nakon toga su iz Ministarstva saobraćaja potvrdili da će majski rok biti probijen za najkasnije pola godine, što znači do novembra a nedavno je iz istog resora nezvanično rečeno da je i ta projekcija dio optimističnog scenarijuma.

Da će rok biti probijen prvi put je jasno rekao resorni ministar Osman Nurković, i to na sjednici Parlamenta 20. jula.

Glavni razlog kašnjenja je, kako je precizirano, nerealno postavljen rok. Već je sada jasno da niko zbog tog probijanja roka neće odgovarati – ni planeri u Vladi ni njihovi partneri, CRBC, koji je ugovorom pristao da plaća penale ako zbog njihovog nemara posao ne bude završen u roku.

Trenutne prognoze govore da će most Moračica, najzahtjevniji objekat na autoputu, biti funkcionalan tek krajem ljeta naredne godine.

Krajem maja iz Ministarstva saobraćaja je Pobjedi rečeno da je menadžment CRBC-a najavio da će angažovati sve raspoložive resurse kako bi završio posao u u ugovorenom roku.

“Svjesni smo da je produženje roka realizacije infrastrukturnih projekata danas gotovo uobičajena pojava i kod projekata mnogo manje vrijednosti, kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu, jer se primarno u vidu ima njihova kapitalna vrijednost i značaj, međutim angažovanje dodatnih ljudskih resursa i mehanizacije, prema riječima menadžmenta CRBC-a, pojačaće dinamiku izvođenja radova na cijeloj trasi”, pokušali su ranije da se izvuku u ministarstvu.

S obzirom da osim same trase autoputa ima dosta “okolnog” posla, priključaka na vodovodnu i elektro mrežu i ostlu infrastrukturu uključujući i pristupne puteve i veze, ne bi bilo iznenađenje da i u 2020. godinu uđemo sa nezavršenih 41 kilometra prioritetne dionice autoputa.

Investitor.me