McDonald’s: Rast prodaje, pad profita

Podijeli

Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s zabilježio je pad dobiti i prihoda u trećem tromjesečju, ali i rast u ključnim regionima, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Japan, što ukazuje na nastavak poboljšanja prodaje.

Neto dobit McDonald’sa pala je u proteklom kvartalu na 1,6 milijardi dolara, što je 13,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. No, tada je dobit te kompanije porasla za otprilike 850 miliona dolara, zahvaljujući prodaji poslovanja u Kini i Hong Kongu, javlja Hina, prenosi Index.hr.

Prihodi McDonald’sa pali su, međutim, u trećem tromjesečju za 6,7 ​​odsto, na 5,4 milijarde dolara, pokazuje kvartalni izvještaj te kompanije, objavljen u utorak.

No, istovremeno su prihodi od prodaje u restoranima otvorenim duže od 13 mjeseci, ključni pokazatelj u ugostiteljskom poslovanju, porasli u sve četiri ključne regionalne kategorije. Na matičnom, američkom tržištu porasli su 2,4 odsto.

Snažan rast u ključnim državama

Kompanija je takođe zabilježila snažan rast prodaje u Velikoj Britaniji, Australiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Japanu, navodi se u poslovnom izvještaju.

Dobri rezultati nadovezuju se na poboljšanje prodaje u protekle tri godine zahvaljujući naporima da se pojednostavi meni kako bi se ubrzala usluga. Kompanija je takođe osavremenila mobilne aplikacije kako bi uspješnije udovoljila zahtjevima kupaca.

McDonald’s je ulagao i u uslugu isporuke hrane.

“Učinili smo značajan napredak u modernizaciji restorana širom svijeta poboljšavajući uslugu i iskustvo za milione kupaca koje svakodnevno opslužujemo”, poručio je u izvještaju izvršni direktor McDonald’sa, Stiv Isterbruk.