CBCG o uvođenju instant plaćanja: U pitanju je skup sistem

Podijeli

CBCG prati dešavanja vezano za razvoj instant plaćanja na globalnom nivou i sagledava sve mogućnosti uvođenja tog servisa. Treba imati u vidu i činjenicu da instant platni sistemi još ne predstavljaju masovan servis u pogledu rasprostranjenosti iz razloga što je riječ o veoma skupim platnim sistemima, saopšteno je portalu Investitor.me iz vrhovne monetarne institucije.

“Kako CBCG tarifnu politiku kod pružanja platnih usluga formira po troškovnom principu, strogo se vodi računa da novi servisi budu pristupačni svim korisnicima, jer je briga o korisnicima u fokusu i CBCG i poslovnih banaka”, poručili su iz CBCG, odgovarajući na pitanja o mogućnosti uvođenja brzog transfera novca i u crnogorski platni sistem.

Nedavno je Srbija omogućila instant plaćanja, koja korisnicima pruža opciju gotovo trenutnog transfera novca unutar domaćeg platnog sistema.

Banke u Crnoj Gori, kako preciziraju iz CBCG, svojim korisnicima omogućavaju pristup novcu 24h dnevno 365 dana u godini putem online servisa, platnih kartica, mobilnih aplikacija, te bankomata, koji omogućavaju plaćanja, podizanje gotovine, uplate novca i druge usluge.

Nakon implementacije niza novih propisa EU iz oblasti platnog prometa na kojima CBCG trenutno radi, kako se dodaje, biće omogućeno pružanje još modernijih, učinkovitijih i jeftinijih usluga platnog prometa, kao i još bolja zaštita korisnika platnih usluga.

Digitalizacija pomjera načine i granice plaćanja

Iz CBCG kažu da industrija plaćanja posljednjih godina doživljava značajne transformacije koje vode inovacijama, a sve zahvaljujući ubrzanom razvoju digitalizacije.

Digitalizacija i mogućnosti koje ona donosi dovele su do pojave novih pružalaca platnih usluga, novih kanala za pružanje platnih usluga, kao i novih načina plaćanja, što u krajnjem ima višestruke koristi, kako za same korisnike platnih usluga, tako i za cjelokupno društvo, smatraju u CBCG.

“Implementacijom regulative Evropske unije iz oblasti platnih usluga Centralna banka Crne Gore je obezbijedila sve potrebne preduslove za nove servise, što je dovelo do toga da poslovne banke u Crnoj Gori prate trendove u oblasti pružanja platnih usluga, kako to čine i svjetske banke. Elektronska, kartična i mobilna plaćanja u našoj zemlji bilježe trend kontinuiranog povećanja, a banke su sve više dostupne korisnicima”, zaključuju iz crnogorske centralne banke.