Trik kojim ćete izbjeći zamku impulsivne kupovine

Podijeli

Previše trošite, gomilate nepotrebne stvari i baš nikako ne možete sebi pomoći? Ako je vjerovati istraživanju Rice University, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.

Kako piše Moneyish, dovoljno je samo da zastanemo i razmislimo o predmetima koje imamo kod kuće i nedavno smo ih upotrebljavali. Studija je pokazala da je želja za kupovinom novih stvari kod grupe koja se prisjetila nedavno upotrebljavanih predmeta bila 14 odsto manja nego kod one koja to nije učinila.

Autor Utpal Dholakia usporedio je to s “mentalnom šetnjom kroz ormar”.

“Razmišljate o onome što već posjedujete i to vas na neki način smiruje. Umanjuje želju za impulsivnom kupovinom. Nakon što se prisjetimo funkcionalnih predmeta koje već imamo kod kuće, manje nas privlače novi”, naglasio je Dholakia.

Istraživanje Ekonomskog instituta iz 2016. godine pokazalo je da su i susjedni Hrvati skloni impulsivnoj kupovini otprilike koliko i Amerikanci, piše Jutarnji list.

“Mlađi potrošači i oni s višim primanjima skloniji su kompulsivnoj kupovini od ostalih potrošača. Oni su skloniji na kraju mjeseca potrošiti preostali novac, kupovati stvari koje ne mogu priuštiti, kupovati iako nemaju novca na računu i imaju grižnju savjesti što se tiče vlastitih kupovnih navika”, rekli su autori naučnog rada za Jutarnji list i dodali da se navike mlađih potrošača kod kupovine modnih proizvoda, čija se kupovina smatra impulsivnom, mijenjaju pod uticajem ekonomske krize.