Može li Podgorica privući investiciju poput Audijeve u mađarskom Đeru

Podijeli

Često slušamo statističke podatke o rastu investicija u Crnoj Gori, ali se sve to uglavnom svodi u infrastrukturne projekte (najveći – autoput Smokovac-Mateševo za koji smo se zadužili) i nekoliko turističkih projekata.

Ne pamti se kada je neka strana kompanija u Crnoj Gori otvorila neku fabriku i zaposlila nove ljude – tzv. greenfield investicija. Koliko su takve investicije bitne pokazatelj je slučaj njemačke kompanije Audi koji je u mađarskom Đeru koji je od 1993. godine u tom gradu.

Osim 7,5 milijardi eura koliko je do sada investirano u fabriku koja proizvodi 500.000 automobila godišnje, Audi je u tom mjestu zaposlio čak 11.400 radnika. Pored fabrike, otvoren je i centar za istraživanje i razvoj motora, u šta je uloženo 30 miliona radnika, zaposleno 100-tinjak radnika, od čega 70 visokokvalifikovanih inženjera.

Prije par godina Audi je startovao sa serijskom proizvodnjom elektromotora za svoja vozila upravo u Đeru, nakon višemilionske investicije kompanije u ovaj proizvodni pogon.

Osim toga, Audi stipendira mlade u Đeru koji su zainteresovani za rad u toj fabrici. Kompanija im plaća školarinu i nakon toga imaju siguran posao.

Zašto je baš Mađarska “mamac” za njemačke automobilske gigante

Đer je grad manji od Podgorice i nalazi se na sjevero-zapadu Mađarske, u neposrednoj blizini granice sa Slovačkom.

Za razliku od Podgorice, Đer je usred moderne mreže autoputeva koji investitorima obezbjeđuju brz i siguran prevoz i plasman svojih proizvoda na ostala tržišta. To je pokazatelj zapravo koliko je putna infrastruktura bitna za privlačenje velikih investitora, osim poreskih i drugih olakšica države koja vapi za otvaranjem novih radnih mjesta.

Automobilska industrija Mađarske je u procvatu, a osim Audija, Opela i Mercedesa – dolazi i BMW. Ta kompanija je odabrala grad Debrecin, gdje će se graditi velika fabrika i u startu zaposliti 1.000 radnika. Ukupna investicija procijenjena je na milijardu eura.

Kapacitet fabrike biće 150.000 automobila godišnje, a moći će da proizvodi i električne i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Iz BMW-a navode da će nova fabrika u Mađarskoj pomoći da se prošire proizvodni kapaciteti u Evropi, gde taj proizvođač prodaje 45% svih automobila.

Šandor Rihter iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije smatra da je to tek nastavak tradicije.

“Baš njemačka automobilska industrija je tamo tražila i pronalazila mogućnosti”, smatra on.

Po njemu, investitorima je važno da je Mađarska snažno povezana sa Zapadom, da ima stručnu radnu snagu i da uživaju poreske olakšice, prenosi B92.

Mađarska ima samo devet odsto poreza za pravna lica, što je najniža stopa u EU, podsjeća Dirk Velfer iz Njemačko-mađarske industrijske i trgovačke komore. Osim toga, mađarski sindikati su slabi: “2012. godine je u osnovi promijenjen Zakon o radu”, kaže njemački stručnjak. Od tada su i propisi “još povoljniji za poslodavce”.