Kako poslovna putovanja utiču na nas

Podijeli

Sada je i naučno dokazano da poslovna putovanja doprinose stresu, umoru i anksioznosti.

U studiji u kojoj je učestvovalo više od 200 internacionalnih putnika, čak 45 odsto njih je reklo da doživi mnogo više stresa na poslovnim putovanjima, a 31 odsto njih kaže da su iskusili emocionalni umor, dok je četvrtina imala naglašene mentalne probleme poput depresije i anksioznosti, prenosi B92.

Zanimljivo je da je 76 odsto zaposlenih reklo da su imali i fizičke probleme na poslovnim putovanjima, tačnije disbalans u režimu ishrane i vježbanju, a 73 odsto je slabije spavalo.

“Poslovne prilike koje se vezuju za međunarodna putovanja su zaista dobra stvar, ali istraživanje sugeriše da su oni koji baš često putuju zbog posla definitivno izloženi mnogo većem stresu“, kaže Kai Bošman, direktorka Internacionalne SOS fondacije.

Istraživanje je pronašlo da su oni koji putuju biznis-klasom spremniji da se ponašaju rizično na poslovnim putovanjima, pa tako 46 odsto njih konzumira alkohol, 35 odsto putovalo je na mjesta na kojima nijesu sigurni, a 9 odsto njih je spavalo sa nekim koga ne poznaje dobro. Tek dva odsto imalo je nezaštićen seks ili je konzumiralo drogu.

Ipak, 67 odsto kaže da je zahvaljujući poslovnim putovanjima posvećenije poslu, dok 59 odsto kaže da im je to prilika da uživaju u slobodi van kuće, što je i verovatno razlog tog rizičnog ponašanja.