Merkel najavila “digitalni porez” za Facebook, Google…

Podijeli

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će digitalni porez u Evropskoj uniji biti predložen na sastanku evropskih ministara finansija najkasnije u decembru ove godine, objavio je portal t-online.de.

„Razgovaramo o tome s Francuskom. Napominjem, ne govorimo o tome da li da oporezujemo digitalne kompanije, već o tome kako da to učinimo. Predlog ćemo imati u decembru”, rekla je Merkel u intervjuu za taj portal objavljenom u utorak naveče, prenosi Hina.

Francuska je već dugo glavni zagovornik tog poreza, ali francuski zvaničnici sve su više frustrirani zbog njemačkog oklijevanja oko pojedinosti vezanih uz taj porez, nakon što je Berlin načelno prihvatio tu ideju u junu. Nakon mjeseci teškog lobiranja, francuska vlada saopštila je kako se ideji protive samo Danska, Švedska i Irska.

Njemačka je ove sedmice objavila da preferira predloženi plan EU o oporezivanju prometa velikih internetskih kompanija poput Googlea i Facebooka, za koje EU zvaničnici tvrde da da nepošteno plaćaju manji porez od ostalih kompanija.

Najave Angele Merkel dolaze u trenutku kad se njemačka vlada priprema da predstavi strategiju razvoja vještačke inteligencije (AI), koja bi trebalo da najvećoj evropskoj ekonomiji pomogne da se prilagodi digitalnoj eri. Prema nacrtu plana, koji je Reuters dobio na uvid, njemačka vlada je izdvojila oko 3 milijarde eura za istraživanje i razvoj AI.

„Naš budući prosperitet veoma zavisi od toga, kao i to možemo li i kako odbraniti naše evropske vrijednosti u pogledu dostojanstva pojedinaca i zaštite privatnosti u digitalnom dobu”, rekla je Merkel.

Njemačka je decenijama predvodila po industrijskim inovacijama, no njemački političari su prekasno shvatili da je njemački izvozni model, baziran na tradicionalnoj proizvodnji, ranjiv te da sada mora nadoknaditi zaostatke. Snažan ekonomski rast, već devetu godinu za redom, mnoge kompanije previše je zaokupio, pa nijesu na vrijeme planirale digitalnu budućnost.